Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missing people letade efter mordmisstänkt

Organisationen Missing people vill inte söka efter mordmisstänkta personer. Ändå engagerades de i sökandet efter den nu mordmisstänkte 47-åringen i Glumslöv.

Den livlöse 18-åringen hittades i en bil söder om Glumslöv vid 17.30 på onsdagen. Polisen konstaterade snabbt att han troligen inte varit ensam i bilen och att han troligen blivit mördad.
Trots det kallades organisationen Missing people in för att leta efter den 47-åring som nu är misstänkt för mord.
Kenneth Söderlund, pressansvarig för Missing people, försöker reda ut vad som hände.
– Vi får in en anmälan från anhöriga vid 20-tiden. I det läget är det som vilket försvinnande som helst. Vi påbörjar en rutinmässig process och i den ligger kontakt med ansvarig polis. Den sker mellan 20.30 och 20.40, säger han.
Vid det samtalet framkommer enligt Kenneth Söderlund inga uppgifter om att personen som de ska leta efter är misstänkt för brott. Därför skramlar Missing people ihop ett 40-tal frivilliga sökare som samlas vid järnvägsstationen i Glumslöv vid 22-tiden, redo att finkamma området i jakt på den försvunne 47-åringen.
– Sedan får vi ett telefonsamtal vid 23-tiden från polisen till vår ledningscentral att den försvunne är funnen av polisen, säger Kenneth Söderlund.
Han uppger att Missing people inte gärna letar efter mordmisstänkta personer.
– Verkligen inte.
Därför har händelsen väckt en rad frågor även inom organisationen. På torsdagsmorgonen tog organisationen kontakt med polisen för att reda ut vad som hänt.
På torsdagseftermiddagen meddelade polisen att 47-åringen inte var misstänkt då Missing people fick klartecken för en sökinsats, utan blev det först senare.
"Vid varje tillfälle Missing people kan komma i fråga för att samarbeta med polisen gör polisen alltid ett övervägande om lämpligheten att frivilliga deltar i ett eftersök med utgångspunkt från risker eller händelsens art. Så har varit fallet även vid detta tillfälle", skriver Tommy Sverngard, polisområdeschef, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen