Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora planer för spritfabriken i Ödåkra

Upplevelsecentrum, museum, hotell och bostäder finns bland förslagen. Nu börjar planeringen för hur Ödåkra spritfabrik ska användas i framtiden.

1898 startade Helsingborgs Spritförädlings Aktiebolag sin verksamhet i Ödåkra. Knappt 80 år senare, 1976, lämnade den sista buteljen "Spritan".
I dag står en del av industribyggnaderna tomma. Andra delar hyrs ut som bland annat lager till olika företag.
Ägaren till den stora anläggningen på 35 000 kvadratmeter är företaget Richbay Industri, som ägs av Cay von Thun Hohenstein. Men det var ett annat företag, Raymondsonbolagen & Samverkande partners, som i augusti vände sig till stadsbyggnadsnämnden med en förfrågan om att göra en ny detaljplan för att kunna utveckla området.
Det är fullt möjligt att ansöka om planläggning av någon annans mark. Dessutom ska det finnas en avsiktsförklaring om köp av fastigheten. Ingen från Raymondsonbolagen är dock intresserad av att uttala sig i dag om planerna.
– Vi vill inte ha någon publicitet kring det här ännu. Det blir om och när vi kör igång projektet, säger Per-Raymond Sjöqvist från Strövelstorp som företräder bolaget.
I dag är Ödåkra spritfabrik klassad som industrifastighet. Men politikerna i stadsbyggnadsnämnden är positiva till en omvandling och har sagt ja till att pröva i detaljplan om fabriksområdet kan användas till en rad olika verksamheter, som upplevelsecentrum, museum, hotell, vårdboende och bostäder.
– Det är ett jättefint läge mitt i byn, med närhet till pågatågsstationen, vilket passar bra både för bostäder och besöksverksamheter, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Jälminger (M).
– Det skulle kunna innebära att det händer något som är bra för hela Ödåkra, menar vice ordförande Bengt Larsen (S).
Många frågetecken kvarstår dock. Till exempel måste man ta reda på hur det ser ut med föroreningar i mark och byggnader, och vad Västkustbanans utbyggnad kommer att innebära när det gäller buller.
I planarbetet lär också frågan komma upp om hur man bäst skyddar de gamla fabriksbyggnaderna, som anses vara kulturhistoriskt värdefulla.
Kommunens planchef Björn Bernsdorp-Redestam säger att det här handlar om planarbete som kommer att ta tid.
Innan det görs en detaljplan för sprifabriken vill stadsbyggnadsnämnden nämligen att det tas ett helhetsgrepp kring de västra delarna av Ödåkra. Därför kommer planprocessen att inledas med ett övergripande planprogram som påbörjas 2017 och ska vara klart 2019.
Gå till toppen