Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samma gröt år efter år

Majoriteten av människor är vanemänniskor, jag också. Men på morgonen är jag nog mer vanemänniska än de flesta andra. Två gånger i livet har jag förändrat mina frukostvanor.
Särskilt spännande är det så klart inte att alltid äta samma föda, men vem behöver egentligen spänning på morgonen? För mig handlar det bara om att stå ut kroppsligt tills även hjärnan vaknar framåt tio. Att försöka revolutionera det tidiga näringsintaget på daglig basis är ett allt för svårnavigerat hav för mig.
För tv-bolagen verkar julen vara en evigt återkommande sömndrucken morgon. För dem verkar det allt för svårgenomträngligt att variera utbudet på årets största tv-helg. I stället dukar de fram samma gamla mannagrynsgröt i form av "Tomten är far till alla barnen" och "Kan du vissla Johanna" år efter år.
Ja visst är de här återkommande inslagen roliga. Men bara första gången. Andra, tredje, fjärde, femte, sjätte, sjunde och alla gånger därefter är det bara upprepning. Och dålig sådan. Jag menar, okej om de hade visat "Nyckeln till frihet" varje julafton, då hade det i alla fall varit uthärdligt.
Men det är som att tv-tablån av okänd anledning har fastnat på just 90-talet. Och nu vågar ingen ändra något alls, inte minst SVT, av rädsla för att röra upp konservativa tv-tittares ilska.
Om jag fick bestämma över programläggningen på julafton hade jag slopat alla dessa hemska 90-talsinslag och bara behållit två program - "Karl-Bertil Jonssons julafton" och "Kalle Anka och hans vänner". Det första för att det är ett bisarrt tidsdokument från ett helt annat Sverige. Och det andra, inte för att det är särskilt bra, utan för att jag har knarkat ner mig på det så länge jag minns och helt enkelt inte vågar ens fundera över hur min hjärna skulle reagera om jag bytte ut dosen mot något annat.
Men kanske är jag orättvist hård. Julen handlar ju trots allt om traditioner. Tv-julen är väl, liksom däckbyte två gånger om året, något man bara måste härda igenom och förtränga tills nästa gång det är dags.
Och mina ändringar i frukostvanorna? Första gången bytte jag mackorna mot mackor och filmjölk. Andra gången bytte jag filmmjölken mot turkisk yoghurt. Jag framstår väl som hela franska revolutionen i jämförelse med svensk jul-tv.
Frågan är om TV6 fortfarande är en tv-kanal eller bara ett hamsterhjul på bildskärm. Bland långkörarna är hur som helst "Family guy" (TV6) något av det roligaste på tv just nu.
"Solsidan" (TV4) har tappat tempo den här säsongen. Det känns inte längre så genomtänkt och klockrent. Synd.
Idag ska jag bada julbastu och bråkdelen av en sekund doppa mig i havet. Ni andra får ju så klart inte missa mannagrynsgröten "Jägarna 2" på TV4 klockan 21.
Gå till toppen