Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De lyckades med sin släktresa

Att släktforska kan ibland ta lite tid. Men är man tillräckligt envis går det mesta att lösa.

Sven Sturén och Jenny Bengtsson tillhör nu den uradliga släkten von Wowern.Bild: SVEN-ERIK SVENSSON
Det har tagit några år – men nu har de nått målet och kan med stolthet berätta om en släktresa i 25 generationer! Både Sven Sturén (f 1929), Helsingborg och Jenny Bengtsson (f 1974), Östra Karup, har nu bevis på att de tillhör den uradliga släkten von Wowern, som är känd från 1090-talet.
– Det här är helt fantastiskt. Vår forskning har verkligen gett resultat, säger Jenny Bengtsson.
Det mesta i den här släktjakten kretsar kring Örkelljunga. Det är här huvudrollsinnehavarna i den här berättelsen figurerar. Allt handlar om hur man, med tur och skicklighet, kan knyta nya adliga släktband.
Men för att ta det lite från början. Sven Sturéns farmors far var Johannes Hansson Hallberg (1820–1903). Jenny Bengtsson härstammar i sin tur från Johannes Hansson Hallbergs bror Titus Hansson (1830–1920). Både Johannes och Titus var födda på ett torp i Järnbläst (nära Åsljunga), Örkelljunga. Att forska fram detta var ingen konst.
Ett värdefullt foto från 1888: husaren Johannes Hansson Hallberg (1820–1903), dottern Albertina Hallberg (1860–1938, farmor till Sven Sturén) och hustrun Kiersti Eliasdotter (1824–1898).
Det är nu den svåra resan bakåt i tiden börjar. Fadern till Johannes och Titus är Hans Troedsson Stral (1784–1850), som var husar i Harholma rusthåll, Oderljunga socken, och som bland annat deltog i Napoleonkriget 1813–1814. Det finns antecknat i Skånes knektregister.
– Hans Stral är min farmors farfars far, säger Jenny Bengtsson.
Förutom Sven Sturén och Jenny Bengtsson har bland annat även Ulla Rosén, Lund, varit inblandad i jakten på rötterna. Målet var till en början att få fram föräldrarna till Hans Stral.
– Det var svårt att tyda vad det stod i kyrkböckerna. Jag tog till och med hjälp av släktingar i Danmark för att få svar, säger Jenny Bengtsson. Här kom så småningom namnet von Wowern fram – och så dök det upp massor av okända släktingar!
Nu såg man att föräldrarna till Hans Stral var Troed Svensson Lindberg (1755–1825) och Jannika von Wowern (1760–1839). Så långt var allt rätt – och roligt. Problemet var bara att födelsen för Hans Stral inte är antecknad i födelseboken i Örkelljunga för år 1784.
– Namnet skulle stått där. Och det är fler födslar som inte finns antecknade det här året, som var en tid av inre stridigheter i kyrkan i Örkelljunga. Troligen har prästen eller någon annan försummat att skriva dit namnen, säger Sven Sturén.
Att Hans Stral var son till Jannika von Wowern tycktes ju stämma. Kontakt togs med huvudmannaskapet för släkten von Wowern i Stockholm. Släktforskarna i Skåne vill ju knyta släktband!
– De hade Jannika i sitt register. Men de ville ha bevis för att Hans Stral var son till Jannika von Wowern. Först då skulle vi kunna anta släktnamnet och få en vapensköld, förklarar Jenny Bengtsson.
Så nu blev det en intensiv kartläggning av hela Hans Strals liv, allt han varit med om. Alla tänkbara källor av dokument och kyrkoarkiv gicks igenom. Det tog lite tid och vissa år på 1700- och 1800-talen saknas husförhör. Men tålmodigt lades pusselbitarna på plats, en efter en.
Någon hittade till att börja med födelsen för Jannika von Wowern i Oderljunga den 2 februari 1760 i Oderljunga. Här antecknades hon som dotter till Jonas Nicolaus von Wowern, som var gästgivare i Skånes Fagerhult.
– Det är en mycket vackert skriven dopattest, säger Sven Sturén.Så kom genombrottet.
– Vi hittade ett husförhör för Bosjöholm, Örkelljunga församling, för år 1790. Där nämns Hans för första gången tillsammans med sina föräldrar Troed och Jannika. Här är det antecknat att han är född 1784. Tio år senare flyttar familjen till Skånes Fagerhult, berättar Sven Sturén.
Tre andra barn finns också antecknade i detta husförhör, som blev avgörande för de beslutande i släkten von Wowern. Hans Strals liv var nu kartlagt, från 1784 till 1850.
Husförhör från 1790 för Bosjöholm, Örkelljunga församling, det helt avgörande beviset.
Visserligen hade Sven Sturén och Ulla Rosén gett upp, men Jenny Bengtsson samlade ihop allt material och sände till Stockholm. Detta borde väl ändå räcka. Jodå:
– I augusti för ett år sedan fick jag ett mejl från Jan-Olov von Wowern i Stockholm där han godkänner vår släktgren och Hans Stral som en son till Jannika von Wowern, berättar Jenny Bengtsson.
Lyckan var fullständig. All forskning hade gett resultat.Sven Sturén och Jenny Bengtsson har nu fått många nya släktingar i Sverige, men även i Spanien, Holland, Tyskland och Danmark, till exempel. Antalet ättlingar fylls på. Och Jenny Bengtsson har nu sammanställt en dvd med material om Hans Stral och alla ättlingar.
– Från Hans Stral på 1800-talet fram till nu finns det cirka 500 personer. Databasen ska kompletteras varje år, säger Jenny Bengtsson.
Och kanske kommer Jenny Bengtsson att byta efternamn så småningom – och även få en vapensköld.
– Men eftersom von Wowern är uradel är den inte inskriven i Riddarhuset i Stockholm utan finns i Aragonien i Spanien. Och så får jag ju skriva till Patent- och registreringsverket för att få tillstånd att byta namn, säger Jenny Bengtsson.
Många av Jannika von Wowerns förfärder var gästgivare i Skånes Fagerhult. Både hennes far Jonas Nicolai von Wowern (1734–1803) och farfar Hans von Wowern (1689–1773) drev gästgiveriet.Jannikas farfars far Johan von Wowern (1655–1750) var handelsman och bodde en tid i Helsingborg. Hans hustru Anna (1658–1714) är för övrigt begravd i golvet inne i Mariakyrkan i Helsingborg.
Fakta

Släkten von Wowern

Släkten von Wowern är en uradlig och markgrevlig släkt. Det är en av Europas äldsta släkter med ännu levande medlemmar.Uradel är ett begrepp som innebär att en släkt inte blivit upptagen i adeln under nya tiden utan kan härleda sina rötter tillbaka till medeltiden. Den exakta avgränsningen skiftar mellan olika länder.Namnet Wowern härstammar från 1090 då Gilles von Wouwern föddes. Hans släkt kom från byn Wouw i Nederländerna.Gilles von Wouwern utnämndes år 1141 till fogde av Antwerpen och markgreve av landet Rien. Från honom finns en obruten släktlinje fram till i dag.Flera generationer von Wowern var högt uppsatta i Spanien.

Det var Sebastian von Wowern (1564–1615) som via Tyskland kom till Skåne och Sverige 1591. Sedan dess har denna släktgren levt i Sverige och genom Per von Wowern startat Wowern Gruppen 1993 i Stockholm.Släkten von Wowern tillämpar kognatisk successionsordningen, det vill säga att släktlinjen inte är utdöd så länge det finns några kvarlevande medlemmar från den manliga eller kvinnliga släktlinjen.

Gå till toppen