Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förundersökning om saluhallsbygge inleds

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål inleder förundersökning mot ägaren till den blivande saluhallen på Drottninggatan. Han är misstänkt för brott mot arbetsmiljölagen.

För snart ett år sedan blev planerna på en saluhall i de bedagade lokalerna på Drottninggatan officiella och den nya fastighetsägaren, Tommy Persson, påbörjade renoveringen.
Men strax var skandalen ett faktum. I de gamla byggnaderna var det nämligen fullt av asbestmaterial, som praktikanter från Enoch Thulin-gymnasiet fick hjälpa till att riva. Efter Arbetsmiljöverkets inspektion förbjöds allt arbete i lokalerna.
– Av det jag såg var det inget som var rätt, sa inspektören Ernst Christensen till Landskrona Posten efter inspektionen.
Nu är det klart att Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål kommer att utreda händelsen. En förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen har inletts.
Enligt åklagaren består brottet i att Tommy Persson inte har upprättat någon arbetsmiljöplan. Alla arbetsplatser måste enligt lag ha en sådan och på byggarbetsplatser är det byggherrens – i det här fallet Tommy Perssons – uppgift att se till att lagen följs.
Arbetsmiljöplanen ska vara färdigställd innan arbetet påbörjas och bland annat innehålla en beskrivning av hur arbetet på platsen ska organiseras så att arbetstagarna inte utsätts för fara. För saluhallsbygget fanns aldrig någon sådan arbetsmiljöplan.
Förundersökningen ska dels utreda misstankarna mot Tommy Persson personligen och dels beröra talan om företagsbot.
Gå till toppen