Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Träning med vågor och vind

Vindsurfing är inte längre bara en sommarsport. Den kan också vara ett utmärkt sätt att bränna julmaten i mellandagarna.

Det duggregnar vid Hittarps hamnplan, är sex grader varmt och blåser sju sekundmeter. Väder som passar bra för lite mellandagsmotion utomhus - åtminstone om man är vindsurfare.
– Det ska inte vara tomt på havet, det ska vara action där ute, säger Magnus Lindstedt innan han ställer sig på sin bräda, låter vinden ta tag i seglet och susar ut på Sundet.
Han är ordförande i vindsurfingklubben WeSurf Hittarp och på lördagen gav han sig ut på vattnet tillsammans med Lars Hansson.
Med dagens utrustning är vindsurfing en sport som kan utövas året runt. Enda hindret är egentligen is, som är ovanligt på Öresund. Varje adventssöndag har Magnus Lindstedt hoppat i torrdräkten och gett sig ut.
– Detta är min träning. Det är bra, fysisk träning och bra mycket roligare än att stå på gymmet. Det handlar om styrka, kondition, koordination och balans.
WeSurf Hittarp grundades 2011 och har växt till fler än 100 medlemmar. Inför nästa år satsar föreningen, som haft en surfskola i Hittarp under två somrar, på prova på-aktiviteter längs nordvästra Skånes stränder. Till det har de fått bidrag på 75 000 från Sparbanksstiftelsen Skåne.
Magnus Lindstedt och Lars Hansson berättar att vindsurfingen fått ett uppsving de senaste åren. Efter en storhetstid på 80-talet hamnade många brädor i förråd och källare.
– I början på 90-talet blev alla grejer mindre, bättre och dyrare. Det kom ny utrustning hela tiden. Det gav en allt mindre grupp vindsurfare som blev mer elitinriktad, säger Lars Hansson.
I dag finns brädor som är lättare för nybörjare att använda och komma i gång på.
– De flesta kan lära sig att köra fram och tillbaka på några timmar, men det tar en livstid att lära sig allt, säger Lars Hansson.
Gå till toppen