Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

14 års fängelse för mord på Suellsgatan

Den 57-åring som i juli knivskar en 41-årig man till döds i en lägenhet på Suellsgatan döms till 14 års fängelse. Fyra närstående får skadestånd på sammanlagt 200 000 kronor.

Bild: Linda Stolpe-Margenberg HD/NST
Tidigt på morgonen den 28 juli klev den berusade 57-åringen ut på sin balkong och skrek "jag har dödat honom". Sedan knackade han på hos grannarna, blodig och med kniven i handen, och bad dem att ringa polisen.
När polisen kom till platsen stod han återigen på balkongen, nu med en spritflaska i handen. I hörnet på soffan i hans vardagsrum hittades en livlös man med knivskador i bland annat halsen.
Lunds tingsrätt anser att det som framkommit vid huvudförhandlingen "med avsevärd styrka" talar för att 57-åringen är skyldig till 41-åringens död och att han därför ska dömas för mord.
Det är klarlagt att det uppstod osämja mellan de två männen under natten. 57-åringen har berättat att han tyckte att offret behandlade både honom och andra illa. Sin kulmen tog det när den nu mördade mannen började tafsa på en kvinnlig granne till 57-åringen, vilket både 57-åringen och ett annat vittne har berättat om.
Efter att 57-åringen sett till att grannen lämnade lägenheten ska offret ha sagt "varför gjorde du det din djävel". Han ska därefter ha riktat slag mot 57-åringen.
Tingsrätten finner att attacken har gett mördaren motiv att skada den nu döde mannen. Däremot handlar det inte om självförsvar från mördarens sida, eftersom varken obduktionen eller det faktum att offret hittades sittande i soffan tyder på det.
Bland de bevis som tingsrätten har värderat och som rätten har funnit talar till 57-åringens nackdel är, förutom det tänkbara motivet, bland andra följande: Båda männens blod fanns på kniven. 57-åringen hade offrets blod på sina händer och kläder. 57-åringen erkände i polisbilen och berättade hur han gått till väga.
I polisförhör och vid huvudförhandlingen har 57-åringen berättat att han drabbats av en åtta timmar lång minneslucka till följd av alkoholintaget. Polisens utandningsprov visade på 1,68 promille. Mordoffret hade 2,57 promille i blodet.
När det kommer till straffmätningen har tingsrätten enligt domen tagit hänsyn till att knivsticken föregicks av provokation från offrets sida. Straffvärdet landar då enligt rätten på 14 års fängelse.
En av nämndemännen har låtit föra till protokollet att han anser att 12 år borde räcka, då provokationen borde sänka straffet ytterligare.
Förutom att avtjäna 14 år i fängelse ska 57-åringen betala skadestånd till fyra närstående på sammanlagt 200 000 kronor plus ränta och därutöver drygt 30 000 kronor för begravningskostnader. En närstående går däremot skadeståndslös, då tingsrätten inte anser att personen ingår i den krets som berättigar till skadestånd.
57-åringen sitter kvar i häkte fram till dess att domen vinner laga kraft.
Gå till toppen