Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyktingbarn ges plats i studentkorridor

Individ- och familjeförvaltningen har hittat en ny tillfällig lösning för de ensamkommande flyktingbarn som kommunen inom kort måste ta emot. Samtidigt kommer kommunen att skriva avtal med Migrationsverket.

Först skulle de ensamkommande flyktingbarnen placeras på seniorboende, men beslutet revs upp. Nu kommer de i stället att få flytta in i studentkorridor bara ett stenkast därifrån.
– Vi flyttar in alla möbler den 7 januari och har personal på plats från den 7 januari, säger Annette Lindberg Mohlin, chef för individ- och familjeförvaltningen vid Landskrona stad.
Studentkorridoren ligger på Koppargården 7, ägs av Landskronahem och står för tillfället tom. Korridoren består av tio rum med egna toaletter och duschar.
– Den här lösningen blir väldigt bra, de har egna rum helt och hållet. Det känns jättebra att vi är beredda.
Landskrona stad har under en lång tid vägrat ta emot fler flyktingar. Enligt kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) har Landskrona redan tagit "ett stort ansvar för flyktingbiten". Kommunen har därför vägrat att skriva något avtal med Migrationsverket.
Men från och med onsdag har riksdagen ändrat lagen om mottagande av asylsökande så att inga avtal krävs. Från 1 januari är det alltså inte upp till kommunen att avgöra om ensamkommande flyktingbarn är välkomna.
Mest troligt kommer det märkligt nog leda till att kommunen tecknar just ett avtal.
– Vi kommer att skriva avtal med Migrationsverket. Det kommer att gå upp till fullmäktige i januari. Det handlar om fyra asylplatser och sex put-platser (permanent uppehållstillstånd, reds anm), säger Annette Lindberg Mohlin.
Enligt henne är det ett sätt för kommunen att få kontroll över situationen.
– Vill man ha kontroll på det ska man skriva avtal. Annars är det Migrationsverket som får kontrollen. Vi vill framför allt att det ska bli bra för de som kommer.
Avtalet, som löper årsvis med möjlighet till omförhandling däremellan, kommer enligt Annette Lindberg Mohlin att innehålla en klausul som gör att Migrationsverket måste pytsa ut barnen två åt gången, så att de inte kommer i en klump. Exakt när de första barnen kommer är oklart, inte heller kommunen vet.
Att de ensamkommande flyktingbarnen nu hamnar i studentkorridor i stället för seniorboende beror enligt Annette Lindberg Mohlin på att kostnaderna där blir lägre.
– Det hade blivit alldeles för dyrt att ordna tillräckligt brandskydd på Koppargården 35. Det har varit gruppbostad tidigare, men det är för längesen. Därefter har det kommit nya brandskyddsregler och specifikt för ungdomsboende är det ännu kraftfullare regler. Varje rum skulle till exempel behöva vara en egen brandcell och eftersom lösningen ändå inte skulle vara permanent hade det blivit orimligt.
Även studentkorridoren är en tillfällig lösning, i väntan på att en mer permanent ska stå klar.
– Det handlar om en rockad inom vår egen förvaltning som blir klar under våren. Eftersom den inte är klar vill vi inte prata om den än.
Anette Lindberg Mohlin kan däremot säga så mycket som att den inte kommer att placeras i ett seniorboende eller så att någon annan blir störd av verksamheten.
– Absolut inte, det kommer inte vara någon som blir störd någonstans, säger hon.
Gå till toppen