Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya utmaningar för Stumpen

Deras senaste verk var så poppis att det vankas nypremiär. Och för första gången har ensemblen en egenskriven pjäs på gång. 2014 blir en utmaning för jubilerande Stumpen.

– Vi pratade om att Stumpen firar 15 år, om framtiden och vad vi ska göra. Då räcker en upp handen och säger "jag har skrivit en pjäs". Det var det roligaste man kunde höra.
Det säger Eyvind Andersen, Stumpenensemblens regissör. Och handuppräckaren är Anna Hanspers, medlem i ensemblen sen 2005.
Berättelsen har Anna Hanspers filat på i nästan tjugo år. "Vargens varning" handlar om Eva, vars liv präglas av uppväxten med alkoholiserade föräldrar.
– Det handlar om att gå tillbaka och möta sitt förflutna, det tror jag många kan spegla sig i. Men det är inte moraliserande, ingen sedelärande historia, säger Anna Hanspers.
Trots ett allvarligt ämne upptäckte ensemblen snart att det också är en berättelse fylld av humor.
– De andra läste högt och vi började skratta åt texten. Då förstod jag att den var rätt rolig.
Eyvind Andersen är eld och lågor:
– Vissa pjäser är för svåra, andra för tråkiga. Men det här är en sån pjäs där jag som regissör direkt tänkte: den här ska spelas. Och så kommer den här inifrån Stumpen! Det är jävligt kul.
Men det dröjer till våren 2015 innan "Vargens varning" får premiär. Först väntar andra projekt. Som nypremiären av Staffan Göthes "En uppstoppad hund", som ensemblen satte upp för ett år sen.
– Många som inte hann se pjäsen har frågat efter den. Vi bestämde oss för att ta upp den igen, säger Eyvind Andersen.
Nu repas det för fullt i Dunkers teatersal inför nypremiären den 16 januari. "En uppstoppad hund" sätts också upp i Åstorp och Landskrona.
Anna Hanspers har två roller i pjäsen om två familjer i en hamnstad i Norrland på 50- och 60-talet.
– Pjäsen är så mänsklig. Jag känner igen mig själv lite i alla karaktärer. Och så har den ett enkelt språk som säger mycket utan stora ord och åthävor.

Nypremiär med Stumpen

Vad: Nypremiär av Staffan Göthes "En uppstoppad hund" med Stumpenensemblen.
Var och när: 16, 17 och 18 januari på Dunkers kulturhus i Helsingborg. 26 januari på Kulturhuset Björnen i Åstorp. 14 februari på Landskrona teater.
Gå till toppen