Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Villkorligt för förfalskat kvitto

Han åtalades för urkundsförfalskning och häktades för att han höll sig undan. Men domen blev lindrig för ägaren till den omskrivna skeppsredarvillan.

Landskrona Posten har vid åtskillig tillfällen skrivit om turerna kring ägaren till den gamla skeppsredarvillan på Strandvägen.
En av turerna handlade om att han misstänktes för att ha förfalskat ett inbetalningskvitto. Med det ville han visa att han betalat räkningarna för el och vatten, sammanlagt 190 000 kronor, till kommunen. Om inte kommunen fick betalt skulle den att stänga av vatten och el.
Det egenhändigt fabricerade kvittot faxade han till kommunen, som sköt upp avstängningen.
Men vid närmare kontroll kunde tjänstemännen se att några pengar inte var överförda.
I stället blev han misstänkt för urkundsförfalskning och åtalades 2012.
Problemet var att han aldrig dök upp på rättegången. Till slut tröttnade domstolen och häktade honom i början av december förra året. Några dagar senare kunde huvudförhandling hållas och direkt därefter släpptes han.
Nu har domen kommit och i den slås fast att han förfalskat kvittot. Han har själv erkänt att han fabricerat kvittot men sade i rätten att han faktiskt också betalat in den rätta summan. Med kvittot ville han visa att betalningen var gjord och därmed slippa el- och vattenavstängningen.
Men en stund senare ångrade han sig, har han förklarat, och stoppade överföringen av pengar. Han menade att han inte skulle behöva betala eftersom han i sin tur hade ett än större krav på kommunen.
Det är dock en förklaring domstolen inte fäster större vikt vid.
Däremot slår den fast att han gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. Brottet anses dock inte ha orsakat någon större skada och straffet blir därför lindrigt, villkorlig dom. Eftersom han suttit häktad en tid slipper han dessutom bötesstraff.
Gå till toppen