Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre brott i Landskrona – fler i Svalöv

I stort sett lika många brott anmäldes i Skåne under 2013 som 2012. Men i Landskrona minskar antalet anmälningar. Däremot verkar Svalöv ha fallit ner i ett mörkt hål – tredje största ökning av antal anmälningar per invånare i Skåne.

Brotten i Landskrona blir allt färre, visar brottsanmälningarna. Däremot ökar de i Svalöv.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Ja, Landskrona är brottsdrabbat, det har ingen som läst tidningen det senaste decenniet missat.
Och när vi med hjälp av preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet summerar 2013 hamnar kommunen fortfarande på en blåsig andraplats på listan över Skånes mest brottsdrabbade, strax efter Malmö, strax före Helsingborg.
I Landskrona går det ett brott på fem invånare, vilket kan jämföras med ett på femton i Skånes minst drabbade kommun, Vellinge.
Siffrorna är naturligtvis inte särskilt roliga, men det finns även ljuspunkter. För medan antalet polisanmälningar ligger på samma nivå i Skåne jämfört med 2012, blir de färre i Landskrona. Minskningen är inte särskilt stor – 1,1 procent – men ändå tydlig.
Betydligt värre har utvecklingen i Svalöv varit. Från 2012 års tolfteplats på den skånska bottenlistan halkar kommunen ner till en femteplats.
Kommunen har den tredje största ökningen i antal anmälningar bland de skånska kommunerna. Här anmäldes 18 procent fler brott det gånga året än året före, vilket blir ett brott per var sjunde invånare.
– De anmälda brotten har ökat. Ganska mycket till och med, säger Rickard Gartér, stationschef vid polisen i Svalöv.
Men, säger han också, förklaringen finns hos ett litet antal individer som begått många brott. I en liten ort som Svalöv förändrar det genast statistiken.
– Det statistiken säger är att vi inte lyckades få bukt med de här personerna tillräckligt snabbt, men det är inte alltid så lätt att få hållbar bevisning som genererar hållbara straff. Det var en kombination av tur och skicklighet som gjorde att vi kunde klara upp ett antal brott som gör att de här personerna får vara bakom lås och bom ett tag. När vi grep några individer en fredag i våras märkte vi redan på måndagen att anmälningarna var färre.
Brottsförebyggande rådets preliminära statistik för 2013 talar samma språk. Anmälningarna fjärde kvartalet är hälften så många som första kvartalet.
Men ökningen är ändå en långsiktig trend som pågått åtminstone det senaste decenniet. Sedan 2000 har anmälningarna ökat med 34 procent, vilket är den näst sämsta utvecklingen i Skåne.
Rickard Gartér vill tro att det hänger samman med hans arbete för att få fler att göra anmälningar.
– Under mina år som stationschef har jag propagerat för att folk ska anmäla mer. Jag hoppas att det är en del av förklaringen.
En annan förklaring, som inte är lika hoppingivande, är att antalet stationerade poliser i Svalöv har minskat.
– Det gör att man kan få känslan av att kunna begå brott utan att bli haffad. Men vi har bra samarbete med resten av polisområdet och tar ofta hjälp av poliser från andra orter.
Ökningen av anmälningar i Svalöv utgörs till stor del av stölder. Bilinbrott, bilstölder, källarinbrott, dieselstölder och bensinslangningar är några av stölderna som blivit fler.
Även narkotikabrotten och skadegörelsebrotten ökar. Däremot minskar bostadsinbrotten något. Våldsbrotten (till exempel misshandel och rån) minskar med en fjärdedel.
Fotnot: Brottsförebyggande rådet har ännu inte publicerat siffror för hela 2013. Våra siffror för 2013 är därför en beräkning med faktiska siffror från årets första elva månader och ett medelvärde av dem som tänkbart utfall för december.
Gå till toppen