Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsulatet jobbade dygnet runt

Personalen på konsulatet i Beirut pustar ut efter de svenska journalisternas frigivning. Men ambassadör Niklas Kebbon varnar samtidigt för liknande resor.

— Med all respekt för det journalistiska uppdraget är det ännu mer vår erfarenhet nu att det inte går att åka in i stora delar i Syrien. De senaste månaderna har situationen på marken blivit så komplex: En krigsekonomi som rotat sig som gör att det är omöjligt att bedöma var folk har sina lojaliteter, säger Kebbon till TT.
Hur frigivningen av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström gick till, om någon lösesumma betalades ut, och vilken grupp som låg bakom, säger Kebbon ingenting om.
Men han beskriver konsulatets arbete som "en utdragen process som gått både framåt och bakåt". Att utgången till slut blev framgångsrik kallar han en "kombination av tur och idogt arbete". Personalen har bitvis arbetat dygnet runt.
— Till en början var det här det enda vi gjorde. Vår första roll var att ta reda på var de fanns och vilken grupp som höll dem. Erfarenheten är att det inte bara finns två sidor utan många grupper med olika motiv, säger Kebbon.
Polisen har haft huvudansvar för kontakter med kidnapparna. Konsulatet har stöttat med kunskap om regionen, enligt Kebbon.
— För oss är det en enorm lättnad. Allt slit är ju värt det när det blir ett positivt resultat, säger han.
Gå till toppen