Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra alternativ för att sanera deponin

Rapporten om deponin på Norra Vallgatan är klar. Den visar fyra olika alternativ för hur området kan saneras från kemikalier.

I veckan blev konsultföretaget Tyréns klara med rapporten över hur stora mängder kemikalier som finns i deponin på Norra Vallgatan.
– Den visade vad vi hade väntat oss, att det finns mycket natriumsulfat, säger miljöinspektör Lotta Wallin.
I rapporten finns fyra olika förslag på hur deponin kan saneras och vad det kan kosta. Det första förslaget innebär att hägna in området och samla ihop de kemikalier som spridit sig på fastigheten för att på så sätt undvika att de sprids ytterligare. De akuta hälsoriskerna åtgärdas men natriumsulfat kommer att fortsätta läcka ut via deponins dränering. Enligt rapporten innebär det en kostnad på cirka 2 miljoner kronor.
Det andra alternativet är att täcka över området med en gummiduk så att regnvatten inte kan tränga igenom, något som skulle kosta cirka 6,5 miljoner kronor. En annan lösning är att ta bort kemikalierna i deponin helt vilket innebär en kostnad på 12,5 miljoner kronor.
Tyréns fjärde förslag är att både den giftiga massan i vallen och den gamla kommunala deponin som delvis ligger undertill tas bort helt, vilket innebär kostnader på mellan 20 och 50 miljoner kronor, beroende på hur stor den underliggande deponin är. Men det är inget alternativ, säger Lotta Wallin.
– Kommunen är ansvarig för den gamla deponin och man kan bara söka bidrag av Naturvårdsverket om det inte finns någon ansvarig.
Nu när rapporten är klar kan kommunen komma vidare i ansökan om statligt bidrag för att sanera området. I dag ska Lotta Wallin träffa länsstyrelsen, som sköter ansökan till Naturvårdsverket, för att diskutera igenom förslagen och komma fram till vilket som bör användas.
Men hela summan kan inte sökas på en gång. Första steget är att få bidrag till att de akuta åtgärderna, nämligen att hindra spridningen av kemikalierna.
– Jag hoppas att vi kan komma vidare med ansökan i vår, säger Lotta Wallin.
Gå till toppen