Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klart med nya marina uppdrag

Torekovsbördiga Ewa Skoog Haslum har avancerat inom marinen ännu en gång. Från och med årsskiftet är hon kommendör och flottiljchef på Fjärde sjöstridsflottiljen.

45-åriga Ewa Skoog Haslum, som är uppvuxen i Torekov, har alltid älskat havet. Nu arbetar hon som kommendör och flottiljchef inom marinen.Bild: Magnus Jirlind
Redan när Ewa Skoog Haslum, som är uppvuxen i Torekov, gick i åttonde klass visste hon att hon ville arbeta inom marinen och bli officer. Efter en praktik på marinbasen i Karlskrona existerade inga andra yrkesdrömmar.
– Jag älskar båtar och att vara till sjöss. Havet är imponerande, säger hon.
När HD/NST träffade den dåvarande fartygschefen och örlogskaptenen senast var hon nyligen hemkommen från ett fem månader riskfyllt FN-uppdrag utmed Libanons kust i Medelhavet. Det var i oktober 2007.
I dag, januari 2014, har den 45-åriga officeren avancerat till flottiljchef och kommendör på Fjärde sjöstridsflottiljen med bas på Berga, Haninge garnison. Fjärde sjöstridsflottiljens uppgift är att upprätthålla och utveckla Försvarsmaktens förmåga inom just sjöstrid.
Ewa Skoog Haslum har sedan årsskiftet totalansvaret för den stora flottiljen med över 500 anställda.
– Det är jättespännande och en otrolig utmaning, säger hon.
Ewa Skoog Haslum började sin karriär inom Försvarsmakten redan 1987, då som radiotelegrafist ombord på HMS Stockholm. Därefter har hon haft flera olika tjänster och uppdrag, bland annat som artilleriofficer, stridsledningsofficer och sekond. Efter FN-tjänsten i Libanon 2007 arbetade Ewa Skoog Haslum som fartygschef fram till sommaren 2008, då hon började studera Försvarshögskolans chefsprogram. Sedan 2010 och fram till årsskiftet har hon arbetat som kommendörkapten.
Ewa Skoog Haslum hoppas kunna besöka sin gamla barndomsby Torekov till sommaren igen.
– Där har jag min mor. Och mina syskon bor lite utspridda på Bjäre- och Kullahalvön, berättar hon.
Gå till toppen