Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MC-kriget som skakade Norden

I mörkret den 26 januari 1994 avlossades ett stort antal skott mot en lada som låg avskilt ett par hundra meter ut på åkern vid Österleden i Helsingborg. Skotten den natten var starten på en brutal uppgörelse mellan två motorcykelklubbar. Vår reporter Ulf Kristiansson, som skrivit om outlawskulturen sedan 1980-talet, beskriver här det som kom att kallas det stora nordiska mc-kriget.

Det var en våldsam konflikt som varade i mer än tre och ett halvt år med 11 mord, 74 mordförsök ett okänt antal fall av misshandel och förberedelser till grova brott.
De flesta brotten är fortfarande ouppklarade.
Än idag är det många som tror att det var en strid om en kriminell marknad, en strid om narkotikahandel. Men sanningen var mycket enklare än så.
Man kan faktiskt jämföra det med Palme-mordet. När vår statsminister mördades kunde förklaringen inte vara enkel, utan måste vara grandios. Gärna en konspiration.
När två internationella mc-klubbar kom i konflikt kunde orsaken inte vara simpel.
Erfarna mordutredare skakade på huvudet åt galenskaperna i Palme-utredningen och poliser med kunskap om mc-klubbsmiljön skakade på huvudet åt teorierna om en strid om narkotikahandel.

Sanningen om mc-kriget var enkel, närmast banal. Och den byggde på misstag av den första svenska Hells Angels-avdelningen, på personliga motsättningar och det faktum att en liten grupp bikers som ofta var påverkade av amfetamin tog det farliga och överraskande beslutet att inte vika ner sig för Hells Angels.
Och eftersom Hells Angels har självbilden att de är den största och bästa mc-klubben i världen så faller det sig naturligt att de har ambitionen att vara den dominerande klubben i varje område den finns.
Skottlossningen den 26 januari 1994 var ett försök av Hells Angels att läxa upp den lilla klubben Morbids MC.
När jag började jobba med den här texten tänkte jag att det nog inte skulle vara några problem att intervjua ledande företrädare för Bandidos och Hells Angels i Helsingborg. Klubbarna har ett avspänt förhållande till varann i dag och att berätta om hur konflikten uppstod för 20 år sedan borde inte vara känsligt.
Jag hade fel.
Det finns en försiktighet att närma sig ämnet, man vill inte riskera att gamla händelser ska bli ett bekymmer idag. Så i stället för att ge officiella kommentarer och synpunkter har ett antal människor i och kring miljön beskrivit vissa skeenden, orsaker och bakgrunder.

Mc-kriget har en historia som börjar långt tidigare än 1994. Vi får gå tillbaka till 1980-talet när en ny mc-klubb startades i Hjälmshult utanför Helsingborg. Det var en liten grupp unga män som ville vara tuffare, hårdare än de bikers som fanns i Sverige vid den tiden.
De ville vara som Hells Angels och de tog sig namnet White Trash MC.
Det var kanske inte så många i Helsingborg som kände till dem, men det väckte förvåning i den vanliga mc-miljön när de långhåriga killarna som kallade sig White Trash MC tog sig rätten att bestämma hur de andra lokala klubbarnas ryggmärken fick se ut.
Bland annat fick en tjejklubb i stan veta att de inte fick ha rött och vitt som sina färger, eftersom det är de färger Hells Angels använder.
En dag slog helsingborgspolisen till mot White Trash MC på begäran av sina danska kollegor. Det fanns upplysningar om att efterlysta danska bikers gömt sig hos dem och man ville att de svenska kollegorna skulle kolla upp det.
En av de efterlysta var den kände Hells Angels-medlemmen Clark Jensen.
Vid razzian fanns inte Clark Jensen där, i stället upptäckte polisen att klubbhuset var renoverat med stulet byggmaterial.
En av dem som dömdes till fängelse för stölderna var Michael Ljunggren. Honom återkommer vi till senare, för han blev en av mc-krigets huvudpersoner.

Michael Ljunggren och Jan Krogh Jensen.

I samband med det här kom jag som journalist för första gången i kontakt med outlawskulturen. Jag kände givetvis till den våldsamma konflikten i Danmark mellan Hells Angels och Bullshits. Men White Trash MC var något nytt, det var Sveriges första uttalade outlawsklubb.
De två som var mest drivande i White Trash var Jan Krogh Jensen och Michael Ljunggren. Jag hade kontakt med båda två en hel del under den här tiden men jag kan inte säga att jag riktigt förstod vad det var de ville skapa i Helsingborg.
Däremot förstod jag att det var speciella killar. Kanske inte nödvändigtvis på ett positivt sätt, även om de alltid var okej mot mig.
En händelse från den tiden var när Jan Krogh Jensen och en annan medlem i White Trash hamnade i ett slagsmål med två män utanför en krog. Motståndarna var större, starkare och de två mc-killarna hamnade i underläge. Då gjorde Jan Krogh Jensens kamrat misstaget att be männen sluta slå. Hans karriär i White Trash tog slut i det ögonblicket.
Jan Krogh Jensen hade däremot inte en tanke på att gå därifrån med svansen mellan benen, i stället hämtade han sin bil och försökte köra på männen.
En annan händelse jag minns från den tiden var när Michael Ljunggren muckade från sitt fängelsestraff och det skulle firas med en tura på Sundsbussarna. En medelålders man hade synpunkter på Michael Ljunggrens långa hår och kallade honom "tjejen".
Det slutade med att den medelålders mannen fick stryk och att Michael Ljunggren greps av polisen när han klev av färjan.
Det var alltså samma dag som han lämnat fängelset.
White Trash krackelerade som klubb och jag vet inte exakt hur det gick till men det blev ett slags samgående mellan resterna av White Trash MC och mc-klubben Rebels MC.
Namnet Rebels levde kvar, men klubbmärket och färgerna var White Trash.

Då någon gång skar det sig mellan Michael Ljunggren och det som sedan skulle bli Hells Angels. Exakt vad som hände är oklart.
Det finns de som hävdar att Michael Ljunggren gjorde en intern kupp när några medlemmar var bortresta och hindrade Rebels från att gå upp i Dirty Dräggels i Malmö, som sedan blev Sveriges första Hells Angels-avdelning.
Det finns andra som säger att Michael Ljunggren blev en plåga för Rebels, att han helt enkelt kom i bråk med och gav killar i Rebels stryk. Att han var en jobbig jäkel.
Jan Krogh Jensen återvände till Danmark.
Michael Ljunggren lämnade mc-miljön och jag minns att jag träffade honom en gång vid kassorna i en stormarknad. Han hade storhandlat och bland varorna låg det blöjpaket.
Han sa att det var slut med bikerlivet, att han skulle leva ett vanligt liv.
I början av 1990-talet startades en ny outlawsklubb i Helsingborg, Morbids MC. De slog sig ner i en lada som låg avskilt en bit från Österleden. Utanför bikermiljön var klubben inte särskilt känd, men de som kände till den visste att killarna i klubben var ostyriga.
Vilda, kompromisslösa och absolut inte rädda för att hamna i bråk. Tvärtom.
En del av den här vildheten, eller vad man ska kalla den, kan nog förklaras av att de ofta och gärna använde amfetamin.
Morbids ville bli Hells Angels och Hells Angels ville nog ha med dem men det fanns hinder på vägen.
Morbids ville varken gå ihop med Rebels för att bilda en stark klubb i Helsingborg eller underordna sig klubben i Malmö. Redan de problemen var besvärliga att lösa och det skulle bli svårare...
Michael Ljunggren tröttnade nämligen på livet som vanlig Svensson, han återvände till bikerlivet och gick då med i Morbids.
Hells Angels kunde inte acceptera att Michael Ljunggren skulle bli en av dem och för killarna i Morbids var det lika omöjligt att kasta ut Michael Ljunggren för att bli en del av den röd-vita världen.
När sedan Morbids fick kontakt med Bandidos i Danmark hade man tagit ett definitivt steg från Hells Angels.
Den 25 januari 1994 fick Hells Angels veta att det fanns kontakter mellan Morbids och Bandidos och några timmar senare, på natten mot 26 januari avlossades ett stort antal skott mot Morbids klubbhus i ladan.
Antagligenvar det tänkt som en varning. Men killarna i Morbids hade inte en tanke på att vika ner sig. Knappt tre veckor senare, den 13 februari 1994, skedde det första mordet i mc-kriget.

Hells Angels hade skickat ett team till svartklubben Roof Top Club i Gåsebäcks industriområde i Helsingborg eftersom man visste att det var där Morbids fanns. Men uppläxningsutflykten slutade illa.
Det blev en våldsam skottlossning, tre personer skadades och en dog. Den döde tillhörde Hells Angelssfären och blev efter sin död uppgraderad till medlem i klubben.
En dryg vecka senare kom svaret på attacken mot Roof Top Club. Ett pansarskott sköts mot Hells Angels Helsingborgs klubbhus.
Det som skulle bli en ganska enkel tillrättavisning av en liten klubb i Helsingborg med bara sex medlemmar blev nåt helt annat. Morbids var den första mc-klubben i Sverige som satte sig upp emot den stora klubben.
Men det var fortfarande till stora delar ett lokalt problem i Helsingborg.
Resten av 1994 var ganska lugnt, om man bortser från ett mord i Finland.
Och det året togs de båda helsingborgsklubbarna, Rebels och Morbids, upp i var sin internationell mc-klubb.
Den första Bandidos-klubben i Danmark påminde om Morbids i så motto att medlemmarna där var ungefär likadana vildhjärnor. Dessutom hade medlemmarna där också egentligen velat bli en Hells Angels-avdelning. Danska Bandidos fick i stället en del medlemmar som tidigare varit med i Hells Angels, men som blivit utslängda därifrån.
Så småningom flyttade flera danskar över till Helsingborg för att stärka Morbids som därigenom snabbare fick full status som Bandidos MC. En av dem som kom var för övrigt den förre White Trash-medlemmen Jan Krogh Jensen.

1995 var året då konflikten exploderade och blev en verklighet för allmänheten. Inte minst genom mordet på Michael Ljunggren.
Han var på väg hem från ett möte i Finland i juli när han råkade ut för ett bakhåll och sköts ihjäl när han körde på E4. Begravningen blev en styrkedemonstration med massor av internationella gäster och stor medial uppmärksamhet.
Nio dagar efter mordet attackerades MC Finlands, blivande Hells Angels, klubbhus i Helsingfors med pansarskott. Fyra dagar senare drabbades den blivande HA-klubben i Helsingborg av samma sak.
Det handlade om att ge igen. Hela tiden. Att inte visa svaghet, att inte ge upp.
Den allmänna kunskapen om Hells Angels, Bandidos och outlawskulturen var dålig och i mycket byggd på utländska exempel. Det skapade en allmän rädsla, inte bara för att komma i vägen för klubbarna när de stred, utan även för klubbarna som sådana.
Rädslan fanns också på tidningsredaktioner, journalister vägrade att underteckna artiklar och fotografer ville inte ha med sina namn under bilderna. Vid tillfällen uppmanades dessutom reportrar att inte underteckna artiklar med sina namn. I den vevan fick jag frågan från min chef om jag kunde bevaka konflikten och klubbarna eftersom jag hade viss kunskap om bikerkulturen och faktiskt kände till en del av dem som var inblandade.
Vid sidan om de stora publika attackerna skedde det hela tiden saker som inte blev kända. En sådan var när polisen fick kännedom om ett automatvapen i en liten dunge vid Djurhagshus, norr om Helsingborg, intill en utfart med stopplikt.
Ett ställe där Hells Angels-folk stannade när de skulle köra från Hasslarp till Helsingborg. De skulle med all sannolikhet stå stilla som perfekta måltavlor för den som låg i dungen med automatvapnet.
Men den planerade attacken genomfördes aldrig.
Mitt i den här galna konflikten där Hells Angels och Bandidos gjorde sitt bästa för att ta död på varandra fanns också attacker som kunde slutat värre. Där männen med skjutvapen valde att inte döda sina offer.
Varför det var så kan man bara spekulera i. Det kan ha varit "fel" offer, det kan ha varit så att de som höll i vapnen inte ville bli mördare, eller åtminstone inte döda den som blev beskjuten. Och det fanns även folk inom Hells Angels-sfären som i hemlighet beklagade mordet på Michael Ljunggren.
Vi ska nämligen komma ihåg att många av de här unga männen kände varann sen förr.

Det dröjde ända till juldagen 1995 innan Danmark drogs in i konflikten. Och händelsen som utlöste det var när två Hells Angels-medlemmar blev misshandlade av folk från Bandidos på en krog i Köpenhamn.
I och med den händelsen stegrades konflikten rejält och fick en annan profil.
Lite grovt uttryckt kan man säga att Bandidos slog vilt mot allt och alla i Hells Angels, medan Hells Angels å sin sida var mer strategiska i sina attacker. De valde sin mål.
Michael Ljunggren, som mördats några månader tidigare, var ett sådant utvalt mål.
Mars 1996 blev månaden då Hells Angels strategi syntes tydligt.
Den 1 mars skedde en skottlossning utanför Bandidos klubbhus i Helsingfors, två Bandidos-medlemmar skadades och klubbens vice president dog.
En dryg vecka senare samlades Bandidos från Sverige, Norge och Danmark i Helsingfors och när mötet i den finländska huvudstaden var över väntade Hells Angels. På Kastrup i Köpenhamn och på Fornebu i Oslo.
Målen var två viktiga Bandidos-medlemmar. Uffe Larsen i Danmark och Lars Harnes i Oslo. Båda sköts ner när de lämnade flygplatserna. Uffe Larsen dödades och ytterligare tre Bandidos-medlemmar skadades vid Kastrup.
En av de sex Hells Angels-medlemmar som senare dömdes för inblandning i mordet och mordförsöken var en gammal kompis till Uffe Larsen, de hade en gång varit med i samma mc-klubb.

På Fornebu skulle Lars Harnes mördas, men hans beteende vid attacken måste ha förvånat motståndarna och sänt ett tydligt budskap till Hells Angels: "Vi är inte rädda!"
För när Lars Harnes förstod att han skulle attackeras gick han rakt emot angriparna och låtsades att han hade ett skjutvapen. Han drog fram sin ficklampa och blev nerskjuten.
Men Lars Harnes överlevde.
Det fanns ytterligare en Bandidos-medlem som Hells Angels ville komma åt. Hans namn var Lerche och hade ett förflutet i Hells Angels i Danmark, men blivit utesluten.
Den 15 juli 1996 var han och den gamle White Trash-medlemmen Jan Krogh Jensen ute och körde på sina motorcyklar i Norge när de upptäckte att några från Hells Angels låg i bakhåll för dem. De stannade på betryggande avstånd och det mest logiska beslutet hade förstås varit att vända om och fly.
Men Jan Krogh Jensen var inte en biker som flydde.
Han satte i stället full fart mot de väntande Hells Angels-killarna. Och dog när ett av skotten som sköts mot honom träffade huvudet.
Han och Michael Ljunggren ligger i dag begravda intill varann i Helsingborg. Oci i Bandidos klubbhus finns en bild på dem från White Trash-tiden där de kör motorcykel tillsammans.

Mordet på Jan Krogh Jensen utlöste en rad attacker mot Hells Angels. En av dem skilde sig från de andra och det var när Bandidos gav sig efter en namngiven person, den mest kände Hells Angels-medlemmen i Danmark som också var en ikon i den röd-vita världen, Jörn Jönke Nielsen.
Han satt just då på en öppen anstalt och två kpist-beväpnade män från Bandidos tog sig in där för mörda honom.
Men Jörn Jönke Nielsen hade låst sin celldörr och tog skydd så gott han kunde inne i cellen. Han blev träffad, men överlevde.
Attackerna mot Hells Angels resulterade förstås i att även Bandidos attackerades och våldet blev blindare och vildare. Man började använda bomber och handgranater.
Vid ett tillfälle var den lokalt kände Hells Angels-medlemmen i Helsingborg, Morgan Molle Blomgren, målet för en bilbomb. Ett större område i centrala Helsingborg var avspärrat och jag upptäckte Molle på ett café alldeles utanför avspärrningen i närheten. Vi tog en fika på under tiden som polisen höll på med sitt.
Han var inte särskilt upprörd eller skakad. Eller så var han en bra maskhållare. Han ville inte snacka så mycket om det som hänt, han var mest intresserad av om det rörde sig några från Bandidos i området.
Under 1996 fanns det en vilja från båda lägren att sluta fred, men det fanns fortfarande för mycket att hämnas. Från båda sidor.
Och det fanns starka viljor inom de olika klubbarna som drog åt olika håll.
En av de mer framträdande medlemmarna i Bandidos ville till exempel absolut inte ha någon fred förrän ett visst antal HA-medlemmar dött.
I oktober 1996 höll Hells Angels sin årliga Vikingafest i klubbhuset på Titangade i Köpenhamn, där man bjuder in allmänheten. Just den gången låg en dansk Bandidos-medlem på ett hustak tvärs över gatan med två pansarskott.
Han var nervös och rädd och lyckades bara avfyra den ena.
Men resultatet blev hemskt, två människor dog. Den ene var provmedlem i Hells Angels, den andre var en ung kvinnlig granne som i likhet med alla andra grannar bjudits på festen.
Mannen som avfyrade pansarskottet dömdes senare till livstids fängelse.
Efter attacken kom ett telefonsamtal till Bandidos klubbhus i Kattarp, budskapet var att klubbens flagga skulle hissas eftersom en Hells Angel dödats.

Hösten 1996 ökade intensiteten och våldet verkade helt okontrollerat. Samtidigt började samhället agera genom att förbjuda klubbarna att vistas i sina klubbhus i Sverige och Danmark. Skälet var lättbegripligt, för så länge det finns klubbmedlemmar i husen finns det också en hög risk för attentat som också skulle kunna drabba andra människor.
Det fanns också politiska diskussioner kring hur man skulle kunna förbjuda klubbarna. Samtidigt hade vanligt folk tröttnat på och skrämts av kriget.
De två sista stora attentaten i kriget inträffade i juni 1997.
Det första av dem riktades mot Bandidos-medlemmen Lerche och kan ha varit vedergällning för pansarskottet mot Hells Angels Vikingafest. Hells Angels ansåg nämligen att han var ansvarig för den attacken trots att det inte var han som avfyrade pansarskottet.
Lerche befann sig i Bandidos klubbhus i Drammen i Norge när en stor bilbomb utanför huset exploderade. Lerche klarade sig, men en kvinna som kom förbi i en bil precis när bomben exploderade dödades. Explosionen var så kraftig att klubbhuset blev helt förstört.
Det finns en del som talar för att Bandidos och Hells Angels omedelbart efter den bomben försökte få till en fred. Att man insett att ingen klubb skulle kunna vinna, utan att båda skulle förlora.
Tre dagar efter bomben i Drammen satt några Bandidos-medlemmar på en glassbar i Liseleje i Danmark när en bil med Hells Angels-män körde förbi och upptäckte dem.
Serveringen var full av folk men det hindrade inte HA-männen från att stanna och skjuta mot Bandidos-medlemmarna. Attacken väckte vrede inte bara bland vanligt folk, utan också internt inom Hells Angels. Dels hade man börjat prata om fred, dels var det vettlöst att börja skjuta på en servering full med folk.
En Bandidos mördades, tre skadades och Hells Angels förlorade mycket i anseende på den attacken.

1997 innehöll också en polisiär skandal, då det visade sig att en polisman i Helsingborg försåg Hells Angels med hemlig information, bland annat om Bandidos.
Den 25 september 1997 meddelade Hells Angels och Bandidos att man slutit fred. Inför tv-kameror tog två representanter för klubbarna varann i hand.
Och så var det slut. Det stora nordiska mc-kriget.
Kort därpå sågs en framträdande finsk Bandidos-medlem på begravningen av en Hells Angels-medlem. De två hade varit med i samma klubb innan Bandidos och Hells Angels kom till Finland.
I Helsingborg där konflikten en gång startade har det varit lugnt mellan klubbarna sedan handslaget i september 1997. Representanter för klubbarna pratar med jämna mellanrum, för att inga missförstånd ska skapa en ny våldsspiral. Och det är faktiskt så att intill Bandidos klubbhus har en Hells Angel-medlem sin arbetsplats, samtidigt som folk från Bandidos har sin arbetsplats alldeles i närheten av Hells Angels klubbhus.
En slump, men den visar på den stabila relation som i dag finns mellan klubbarna.
Fast Bandidos och Hells Angels är inte de enda internationella mc-klubbarna.
Outlaws etablerade sig i Sverige i början av 2000-talet och levde ett ganska anonymt liv med två avdelningar i Åtvidaberg och Stockholm. Varken Hells Angels eller Bandidos brydde sig, inte förrän Outlaws expanderade och överraskande skaffade en avdelning och en större supportergrupp i Skåne.
Det tog dock bara någon månad så fanns inte Outlaws längre. Deras klubbhus i Åtvidaberg utsattes för ett bombattentat av en man från mc-klubben Top Side i Norrköping. Huset klarade sig, attentatsmannen dog men avdelningen i Åtvidaberg la ner.
I Skåne tog Bandidos tog över Outlaws supportergrupp och dess provmedlemmar. Top Side MC i Norrköping blev därefter MC Sweden och så småningom en Hells Angels-avdelning.
Det var år 2007 men Outlaws kom tillbaka några år senare och då blev reaktionen betydligt brutalare. De överfölls och misshandlades både i Ystad och Stockholm, men det stannade inte vid det. En ledare för Outlaws mördades i mars 2012 och tre män från Hells Angels supportergrupp, Red & White Crew i Blekinge dömdes för inblandning i mordet.

Knappt två månader senare attackerade Hells Angels en fest som den lokala klubben Svineri MC ordnade utanför Kalmar. Orsaken var att det fanns kontakter mellan den klubben och Outlaws. Attacken var också ett budskap till resten av biker-Sverige att man inte skulle ha något med Outlaws att göra.
Månaden därpå mördades ytterligare en Outlaws-medlem, när han satt i sin lastbil på en rastplats på Hallandsåsen.
Varken Svineri MC eller Outlaws MC finns längre i Sverige. Och Red & White Crew I Blekinge gjorde även de karriär inom den röd-vita sfären. De är numera Red Devils Eastcoast, vilket är en mc-klubb med starka band till Hells Angels.
Tittar man på Hells Angels och Bandidos i Helsingborg så har det givetvis skett en del förändringar genom åren. Inte minst i Bandidos, där det i dag bara finns en medlem kvar sedan kriget. Tidigare var dessutom det danska inslaget i klubben starkt, i dag finns inga danskar kvar i Helsingborg. Även Hells Angels har haft omsättning bland medlemmar och de flesta av dem som lämnat de båda klubbarna lever helt andra liv i dag, med helt andra och lyckade yrkeskarriärer.

MC-KRIGET I SIFFROR

DÖDADE: 11
Av dem var fem från Bandidos, fyra från Hells Angels och två var kvinnor som hade oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle.
MORDFÖRSÖK: 74
Mc-klubbarna använde pistoler, kpistar, handgranater, pansarskott och bilbomber för att ta död på varandra.
SKADADE: 96
Av dem var 40 från Hells Angels, 34 från Bandidos och 22 var personer som inte hade något med konflikten att göra utan drabbades bland annat i samband med bombdåd.
---
Den 26 januari 1994 avlossades ett hundratal skott mot Morbids MC:s lada. Då startade "det stora nordiska mc-kriget". När det blev fred den 25 september 1997 hade det genomförts 67 kända angrepp.
ALLA ATTENTAT, MORD OCH MORDFÖRSÖK:
1994
26/1 Morbids MC attackeras
13/2 Skottlossning på Roof Top Club Helsingborg. En död, tre skadade.
21/2 Första pansarskottet mot blivande Hells Angels Helsingborg
22/6 President i Klan MC Finland, ihjälskjuten av HA supporter
1995
19/2 Skottlossning i Oslo, en skadad,
17/7 Michael Ljunggren, Bandidos, mördas
26/7 Pansarskott mot MC Finlands klubbhus i Helsingfors
31/7 Skottlossning mot MC Swedens klubbhus i Hasslarp
11/10 Tatueringsstudio i Helsingfors, med anknytning till Hells Angels, totalförstörd.
25/12 Två från Hells Angels misshandlade på krog av Bandidos
1996
5/1 Bombattack mot Screwdrivers MC:s (HA-supporter) klubbhus i Hamar, Norge
18/1 Bensinbomb mot Hells Angels klubbhus i Oslo
27/1 Explosion framför Screwdrivers MC:s klubbhus
11/2 Bomb mot en Hells Angels-kontrollerad bar i Helsingfors.
1/3 Skottlossning mellan Hells Angels och Bandidos utanför Bandidos klubbhus i Helsingfors. Bandidos president dödas och två andra från klubben skadas.
5/3 Bandidos-medlem skadad vid skottlossning i Helsingborg
10/3 Bandidos-medlem skjuten och skadad vid Fornebu flygplats i Oslo
10/3 Bandidos-medlemmen Uffe Larsen skjuten till döds vid Kastrup flygplats.
11/4 Två pansarskott mot HA:s klubbhus i Hasslarp
17/4 Pansarskott Hells Angels-klubbhus i Danmark. Klubbhuset brinner ner.
17/4 Pansarskott mot HA:s supporterklubb Avengers klubbhus i Ålborg.
26/4 Handgranat kastas mot en fängelsecell i Danmark där en Bandidos-medlem sitter. Han skadas.
7/5 Två handgranater kastas mot en HA-medlem i hans hem. Han förlorar ett ben.
8/5 Bil med två kvinnor blir beskjuten när den passerar HA:s klubbhus i Oslo
13/5 En bomb upptäcks vid HA:s klubbhus i Helsingfors
18/5 En man skadads när han ska kasta handgranat mot HA:s klubbhus i Helsingfors
10/7 Bilbomb vid Bandidos-bil i Danmark desarmerad
15/7 Jan Krogh Jensen, Bandidos, skjuts ihjäl i Norge.
19/7 HA-supporter skjuten i Oslo
21/7 En sexkilos-bomb upptäcks utanför HA-klubbhus i Köpenhamn.
23/7 En Bandido skjuten i benet i Helsingborg
25/7 HA-medlemmen, Jörn Jönke Nielsen, skadas vid kpist-attack när han sitter i fängelse.
4/8 HA-medlem i Malmö skjuten i magen
14/8 Bandidos-supporter i Danmark, skottskadas
28/8 HA-medlem i Helsingborg skottskadad
4/9 Bilbomb riktad mot medlem i MC Denmark i Ålborg
12/9 Bilbomb exploderar vid HA-klubbhus i Danmark
22/9 Kpist-attack mot HA-klubbhus i Danmark
24/9 Pansarskott mot HA:s klubbhus i Hasslarp
28/9 Pansarskott mot HA:s klubbhus i Hasslarp
3/10 Bomb mot HA-klubbhus i Malmö. 12 grannar skadade
6/10 Pansarskott mot HA:s årliga Vikingaparty i Köpenhamn. En kvinnlig gäst dödas, en från HA skadas.
30/10 Bilbomb mot HA:s klubbhus i Oslo
22/11Två Bandidos-medlemmar skjutna i Danmark
29/11Tre bilar som ägdes av HA-folk i Danmark utbrända efter attack med bensinbomber
9/12 Bandidos-medlem i Danmark skjuten och svårt skadad
1997
10/1 HA-medlem ihjälskjuten i Danmark
13/1 Skottlossning i Helsingborg
2/2 Pansarskott mot Bandidos-medlem som satt i fängelse i Danmark
4/2 Bandidos-medlem beskjuten i centrala Köpenhamn
18/2 Pansarskott mot Bandidos-medlem som satt i fängelse i Danmark
18/2 Skottlossning mot HA i Danmark
19/2 Pansarskott mot Bandidos-medlems privatbostad i Danmark
4/3 Bandidos-supporter skottskadad, Denmark.
13/3 Bomb exploderade i mc-butik med koppling till Bandidos i Oslo
22/3 Pansarskott mot HA i Hasslarp
23/3 Handgranat mot Bandidos-medlem i Danmark
1/4 HA-hangaround skottskadad i Köpenhamn
4/4 Skott genom fönstret till lägenhet med koppling till Bandidos i Danmark
13/4 HA-supporter gripen med en bilbomb i Köpenhamn
1/5 Bomb upptäcktes i rakapparat som skickats till Bandidos-medlem som satt fängslad
7/5 Bandidos-supporter skottskadad i Danmark
12/5 Tre Bandidos-supporters skottskadade i Danmark.
29/5 Bandidos-medlem skjuten i Malmö
4/6 Bilbomb exploderade utanför Bandidos klubbhus i norska Drammen. Kvinna som råkade köra förbi dödades.
7/6 Fyra Bandidos skjutna på servering i Liseleje, Danmark. En av dem dog.
11/6 Bandidos-klubbhus i Danmark minerat
25/9 Det stora nordiska mc-kriget är över

VAD HÄNDE SEN?

Det är avsiktligt att endast ett fåtal namn nämns i texten, det är också avsiktligt att en del detaljer utelämnats. Skälet till detta är först och främst att skydda våra uppgiftslämnare. Dessutom är det så att ganska många som var aktiva i konflikten har lämnat klubbarna och i dag lever helt andra liv; med fruar, barn och yrkeskarriärer.

De som trots allt nämns är väl kända sedan tidigare.

Michael Ljunggren och Jan Krogh Jensen, båda från Bandidos Helsingborg, mördades under konflikten.

Morgan Molle Blomgren, Hells Angels Helsingborg, blev utesluten 24 februari 1999 och är sedan dess spårlöst borta.

Clark Jensen, Hells Angel som gömde sig hos White Trash på 1980-talet, gick med i Bandidos i Helsingborg 1995. Han var sedan med här i cirka 15 år innan han återvände till Danmark. Clark Jensen är sedan drygt två år spårlöst försvunnen.

Lerche (vars fullständiga namn inte återges) var med i Bandidos till 2002, då han lämnade klubben och återvände till Danmark.

Lars Harnes, Bandidos Norge, har nyligen släppts ut från fängelse efter att ha suttit fängslad sedan 2003. Dömd för bland annat en brutal misshandel och ett väpnat rån. Ska ha lämnat Bandidos och blivit troende katolik under fängelsetiden.

Jörn Jönke Nielsen, Hells Angels Danmark, författare, talesman för Hells Angels och den mest kände av dem alla. Dömd för mord i samband med mc-kriget i Danmark på 1980-talet.

Gå till toppen