Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra design gör trädgårdslivet lättare

Ett nytt år i trädgården väntar. Men känner du att du inte får till det själv? Det kan vara lönt att ta hjälp av en trädgårdsdesigner för att ge trädgården en riktig nystart.

Du åker till trädgårdsbutiken, lustshoppar växter för dyra pengar och puttar ned dem där de får plats. Men effekten blir inte som du tänkt dig. Känns det igen?
Marika Delin har arbetat som trädgårdsdesigner sedan millennieskiftet och har märkt att intresset för design har ökat mycket de senaste åren.
– Folk är mer villiga att satsa på sin boendemiljö för att göra det trivsamt, samtidigt som de förstår att det höjer värdet på fastigheten. Det är förstås tufft att ta de initiala kostnaderna, som till exempel för bygget av en stödmur i natursten, men det blir också väldigt snyggt och lättskött, säger hon.
Vanligtvis anlitas Marika Delin för att göra om en hel trädgård, men det händer också att hon får i uppdrag att bara rita en rabatt. Ofta träffar hon kunder som endast vill ha en timmes konsultation.
Trädgårdsägarna varierar – från de som bara kan lite, till de som är mycket kunniga. De kanske vill planera en av rabatterna men tycker att det blir för mycket att tänka ut allting själv.
– Trädgårdsplanering handlar mycket om en logisk "infrastruktur", inte bara vackra planteringar. Hur man rör sig i en trädgård och var man uppehåller sig. Det börjar jag med. Jag längtar alltid efter att välja växterna men får hindra mig själv.
Ett vanligt strukturproblem skapas när tomter styckas av. Plötsligt kan husets framsida hamna åt fel håll och gästerna har svårt att hitta till entrén. Då får man satsa på belysning, material och växter som visar vägen, menar Marika Delin. Andra vanliga uppdrag är att förnya gamla trädgårdar där planteringarna lagts igen och att skapa helt nya trädgårdar från ingenting, vilket är vanligt i nybyggda områden.
På den första skissen som levereras av en trädgårdsdesigner är det just de stora dragen som ritas upp, utan förslag på växter. Nästa steg är att skapa en ny skiss för växterna. Och vill man ha det får man betala för ungefär en veckas arbete.
Innan man kontaktar trädgårdsdesignern är det bra om man har funderat på vissa saker, som hur och när man använder trädgården. Är man bortrest mycket på sommaren är det bäst att satsa på växter som är vackrast på våren, sensommaren och hösten. Kanske har man framtida planer om att till exempel bygga en pool eller köpa en till bil? Då behöver man lämna utrymme för det.
– Det är bra om familjen är överens om vad de vill så att designern inte behöver bli en medlare, det är inte så kul, säger Marika Delin.
För att lyckas med sin trädgård är det viktigt att man tar hänsyn till platsen och till husets karaktär. Vad är det för natur i omgivningen, exempelvis ekbacke eller tallskog?
– Visst kan man använda importerade växter, men jag tycker att man ska arbeta med någon slags svensk känsla. Tänk dig ett trähus målat med slamfärg. Vissa saker passar till det och andra inte. Vill man ha en barrträdshäck till det är det bättre att välja svensk idegran än en tujahäck. TT

Marika Delins designtips

Pool. "Om du ska använda poolduk, välj en som inte är spräcklig, turkos eller knallblå – hellre en grå, svart eller vit. Det blir lugnare och påminner mer om svenska vatten, inte kaliforniska. Pooler av rostfritt stål är annars jättesnygga."
Rabattkomposition. "Studera blommornas olika former: vippor, spiror, runda och platta. Kombinera dem i lagom mängd."
Städa och rensa. "Släng skräp regelbundet, ta bort sly och gräv upp gamla stubbar. Försök att inte göra husets baksida till en förvaringsplats."
Använd naturmaterial. "Undvik tryckimpregnerat virke, det är giftigt. Kiselbehandlad furu är till exempel ett bättre alternativ. Använd gärna natursten, det ser levande ut och slits vackert. Köp inte sten långt bortifrån, som kinesisk granit, den är för ljus och framställningen är oetisk."
Belysning. "Man ska inte bli bländad av lamporna; de ska belysa något, inte bara sättas upp var som helst. Gröna växter ska belysas med ett blåaktigt siken och höstfärger med varmvitt ljus. Tänk energisnålt och välj gärna led-teknik."
Skärma av. "Att trädgården har ett visst insynsskydd är viktigt – det kan inte vara helt öppet överallt. Rama in uteplatsen med en pergola, berså, plantering eller häck."

Arbetsprocessen

Så här går det vanligtvis till när man anlitar en trädgårdsdesigner:

1. Första mötet. Kunden visar vilka problem som finns i trädgården. Designern kommer med förslag på vad man kan göra. Önskemål skrivs ned, och därefter lämnas en offert.

2. Om offerten får godkänt ska trädgården mätas så att alla avstånd på skissen stämmer.

3. Den första skissen ritas. Här anges var trädgårdens olika delar ska ligga, som planteringar, gångar och murar. Skala 1:100 är vanligt.

4. Skissen presenteras och eventuella ändringar görs. Sedan skrivs en arbetsbeskrivning på hur trädgården ska byggas med materialval. Andra eventuella skisser ritas, till exempel av en specialanpassad spaljé.

5. Planteringsritning med växtförteckning skapas, skala 1:50 ger här en bra översikt.

6. Designern har ofta samarbete med anläggare som kan utföra byggandet och planteringen.

Prisbild:

Kostnaden för att få en hel trädgård ritad varierar givetvis mellan olika trädgårdsdesigners och beror på arbetets omfattning. Vissa använder fast pris, andra timkostnad.

Hembesök med konsultation: cirka 800–1 500 kronor per timme.

Strukturskiss: cirka 10 000–15 000 kronor.

Strukturskiss plus planteringsritningar med växtförteckning: cirka 15 000–40 000 kronor. TT

Vågade förslag

En pool är något som många av Marika Delins kunder efterfrågar, även om de bor vid vattnet. Det tycker hon är synd, då de ofta inte smälter så bra in i trädgården.

– Många vill också ha en pergola vid uteplatsen för att det för tankarna till Medelhavet. Då kan jag rekommendera att man också väljer en härdig baltisk staketdruva som kan klänga där. Nävan 'Rozanne' är också nästan tröttsamt populär, men det är inte så konstigt eftersom blommorna lyser i lavendelblått och blommar från mitten av juli ända till hösten tar den.

Lyckat projekt

Designprojektet som Marika Delin är mest nöjd med var till ett litet radhus i Gustavsberg där det inte var gjort något sedan 1940-talet. Här fanns klippformationer som avgränsade hörntomten naturligt och stora vackra träd. Marika ritade en grusträdgård med nya planteringar och en ny stenläggning till uteplatsen. Växtvalet är en blandning mellan frodigt engelskt och japanskt. Gruset krattas regelbundet med omsorg till Marikas stora glädje.

Gå till toppen