Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rätt bett

Dagar och nätter som går omlott, för att bli till dagar som flyter in i varandra. Årstider som växlar, år som passerar.
I sin debutbok, novellsamlingen Städer, skildrar Maxim Grigoriev den vardagliga tidens lopp. Tiden; den som knappt sätter spår, knappt påverkar, bara flyter förbi och naggar minnet i kanterna lite grann.
I flera av novellerna utgör, som titeln antyder, städer kärnan. Ofta återgivna från en slumpmässig karaktärs perspektiv, betraktade från avstånd. Staden är i centrum, berättaren i periferin. Det betydelsefulla är vad som händer runtomkring, intrycken av staden.
Berättarformen känns ovanlig och fin. Det flytande poetiska språket, små pricksäkra detaljer, i kombination med frånvaron av dialog fångar in något universellt.
En del av novellerna blir dock för likartade och vaga och lämnar inga spår hos mig. Men det finns några som sticker ut från mängden och är annorlunda, och det är de som biter sig fast.
De där berättaren, om än fortfarande i utkanten, tillåts tänka och känna något, som i till exempel "Resan till Potsdam" och "I fallet".
Det krävs den där mänskliga närvaron och detaljerna som andra sinnen än synen fångar in för att de ska kunna stå för sig själva och inte flyta in i varandra.
Starkast är "Sehnsucht", som går djupare än en beskrivning av en stad sedd av en slumpmässig betraktare. Vi kommer närmare en berättare, det finns ett händelseförlopp och en sinnesstämning fokuseras. Sehnsucht – det tyska ordet för längtan, men än djupare, likt en intensiv saknad.
”Längtan efter någonting som man inte vet vad det är, eller längtan till någonting som man redan på förhand vet inte finns”, funderar en karaktär som definition av ordet.
Novellen spänner över flera decennier och förflyttar sig mellan olika städer, med en relation som en röd tråd genom historien.
Berättaren är en portugis med konstnärssjäl som upplever tillvaron i färger; mättade indigokvällar och zinkmörka rum. Med ett rastlöst hjärta som inte tycks finna ro – ”det finns ju alltid någonting annat, någon annanstans, någon annan gång”.

Städer

Maxim Grigoriev
Albert Bonniers Förlag
Utkommer i dag
Gå till toppen