Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandvall i Kyrkbacken blir polisärende

Kampen om den strandvall som Kyrkbackens hamn AB byggt av restavfall från hamnbygget i Bäckviken hårdnar. Polisen har nu upprättat en anmälan, på länsstyrelsens initiativ.

I Bäckviken fanns sten och betong som blev över när hamnen byggdes om. I Kyrkbacken fanns enligt Kyrkbackens hamn AB en eroderad strandvall som behövde byggas på.
Men länsstyrelsen gillar inte idén. Enligt myndigheten har Kyrkbackens hamn AB gjort sig skyldiga till svartbygge när de skapat ett stormskydd av rivningsmassorna längs stranden. Anledningen är att vallen ligger just där den ligger – på strandskyddad mark.
– De ansvariga har inte sökt dispens för att få anlägga vallen. Det ska normalt göras i förhand, sa Lena Wedmo, handläggare på länsstyrelsens miljöavdelning, till LP i mitten av december.
Länsstyrelsen har därför beordrat Kyrkbackens hamn AB att forsla bort svartbygget och dess innehåll, med hot om vite på 25 000 kronor.
Men hamnbolaget menar att det redan tidigare har funnits en vall där och att länsstyrelsen själv uppmanar fastighetsägare vid kusten att förstärka skyddet mot stormar och förhöjd havsnivå. Bolaget har därför överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen. Senast den 3 februari ska länsstyrelsen yttra sig över överklagan.
Under tiden hårdnar alltså kampen om den cirka 100 meter långa strandvallen ytterligare. I slutet av december anmälde länsstyrelsen nämligen det påstådda svartbygget till polisen. Och nu upprättar polisen en anmälan om brott mot områdesskydd, eftersom vallen ligger på strandskyddad mark.
Gå till toppen