Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trångbott Ica i Jonstorp vill växa

Det går bra för Ica i Jonstorp. Men utbyggnad ser handlaren Patric Bengtsson som en nödvändighet och målet är mer yta senast under 2015.

I januari 2009 såg det riktigt dystert ut för alla som vill handla på hemmaplan i Jonstorp. Matöppetbutiken Kullens Livs, som funnits sedan 1970-talet i olika skepnader, skulle läggas ner eftersom konkurrensen utifrån var för svår. Personalen sades upp.
Patric Bengtsson, som då drev Ica All-Livs i Bjuv, tyckte sig dock se möjligheter och fick med sig Ica på planerna.
– Jag kommer från Gislaved och har jobbat på Ica Kvantum där. Sedan 2003 har jag haft egen butik. 2006 tog jag över All-Livs.
Varför Skåne?
– Vi hade en dröm att hamna vid kusten och slog till när All-Livs i Bjuv blev ledig. Bostad ville vi ha nära en ishall eftersom grabben spelar ishockey och så hamnade vi mer eller mindre av en slump i Rekekroken där vi byggde. Det beslutet har vi aldrig ångrat, säger Patric Bengtsson.
Beslutet att ta över före detta Matöppet, CA-hallen och faktiskt också före detta Ica i Jonstorp har han inte heller ångrat. Det var tufft i Bjuv när Netto kom till bland utbudet - och för Jonstorp talade så klart också det praktiska. Gott att bo så nära jobbet.
Varför blev det Ica i Jonstorp också?
– Man driver sitt eget bolag och är ganska fri som handlare. 80–90 procent av inköpen kommer via Ica, men man har möjlighet att hitta godbitar utanför själv. Här har vi till exempel bra lokala leverantörer som Heberleins i Förslöv och Per i Viken.
Hur går din butik?
– Vi har haft en fantastisk utveckling under de fyra år vi har hållit på. I fjol öppnade vi den manuella delikatessdisken och den har betytt mycket. Vi är stolta över den och tycker att vi har hittat bra leverantörer.
Det enda som egentligen bekymrar Patric Bengtsson är trångboddheten. Dagens butiksyta är cirka 480 kvadratmeter.
– Vi hade behövt 200 till, det hade butiken mått väl av.
Hur hade det förändrat ert utbud?
– Vi har fullt utbud i dag, men med mer yta kunde sortimentet bli lite djupare, Vi har godbitarna, men inte hela bredden och inte allt i specialsortimenten. Ekologiskt till exempel är något som efterfrågas mer och som vi vill kunna ta in i större omfattning.
Minst lika viktig är utbyggnaden för personalens arbetsförhållanden.
– Det går till exempel inte att dra in en helpall med varor i gångarna i butiken utan den måste lastas om. Det behöver inte ske i år, men senast under 2015 måste vi komma igång med utbyggnaden på något sätt. Går inte kommunen med på vårt förslag att bygga ut mot vägen så får vi hitta en annan lösning.
Handlare: Patric Bengtsson.
Butik: Ica Nära Jonstorp.
Anställda: 10, utöver Patric och hustru Camilla Bengtsson som jobbar på annat håll men hjälper till när det behövs.
Sortiment: 13 000 artiklar, finstyckar allt kött i butik.
Aktuellt: Stort behov av mer yta.
Gå till toppen