Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tio gröna rum runt ett hus

Trädgården i Laröd har vuxit fram under 30 år. Här vill man gärna ha stora växter och träd och även om det tar sin tid att få en trädgård att växa upp så kan det vara värt att vänta. Vintertid är också en bra tid för planering och drömmar.

Bland det första som Lennart och Margaretha Carlberg gjorde i trädgården var att göra sig av med ett stort berberisbuskage. Det första barnet var på väg och de extremt taggiga buskarna passade inte in i en barnträdgård. Det var snart 30 år sedan och nu är det inte mycket som är sig likt från den tiden.
– Jag tror att häcken är det enda som finns kvar av trädgården, och en gammal idegran men den är uppklippt nu, säger Lennart.
Den magnifika fyra meter höga tujahäcken erbjuder ett perfekt vind- och insynsskydd runt hörntomten på cirka 1 500 kvadratmeter. Att klippa den tar två hela dagar, ett arbete som görs en gång om året. Det finns en hel del annat att göra i trädgården som trots sin storlek blir intim eftersom den är uppbyggd av ett tiotal rum runt tegelhuset. Carporten, helt täckt av blåregn som sipprar ner genom taket under tidig sommar, bildar det första rummet och ett rosenrum med plats både för klätterrosor och julrosor fyller sin plats mellan carport och uterummet.
Att paret tillbringar en del av året i Frankrike är lätt att gissa sig till när man når orangeriplatsen utanför husets entré. Vinrankan klättrar högt på husväggen, brer ut sig över en järnställning och ger skugga för fönstren i söderläge. Bordet och stolarna skuggas i sin tur av en kopparlönn, en av många träd som valts ut på grund av sin vackra höstfärg.
– Det är fantasiskt att se den när man slår upp dörren på morgonen, säger Margaretha.
Orangeridelen går över i en formell del med låga klippta buxbomshäckar som bildar mönster nedanför köksfönstret. Här har man även fått plats med ett pagodträd, ett gaffelolvon, en magnolia och en skenkamelia som får stora vita blommor och höstfärg i eldrött. Här finns också en soffa, ett par stolar och ett litet bord, perfekt för en morgonfika när solen står i öster.
Pergolan, fullständigt täckt av klätterväxter som blåregn, humle, femfingerblad, klematis...
– och rostvin, men den måste vi nog dra ner. Den växer tio meter på ett år och håller på att ta över helt. Men jag älskar stammen så den får jag försöka spara.
Annars är paret inte på något sätt motståndare mot att det gröna ibland bestämmer lite själv, tar över och breder ut sig över gångar och sittplatser.
– Det går bra att buga för växtligheten också, man ska inte bara klippa och tukta den.
På andra sidan pergolan finns köksträdgården och växthuset där vindruvor och tomater tagit över och ett koltrastpar hittat det perfekta värdshuset.
Lennart Carlberg, som har en egen anläggningsfirma, tycker att det kan vara svårt att hinna med den egna trädgården.
– Det blir ofta så att den får komma sist. Men jag har förmånen att ha min hobby som arbete och jag får många idéer från de uppdrag jag får.
Ett av uppdragen har lett till att det nu finns en alldeles privat sandstrand på tomten. Komplett med sand, solstolar och vattenblänk.
– Det var en kund som ville ha det i sin trädgård, men det fungerade inte där och då tänkte jag att det kanske skulle kunna gå här.
En trädgård i Frankrike har inspirerat till en välplanerad japansk del i den nordvästskånska myllan. Här finns de viktigaste ingredienserna som vatten, stora stenar, grus, prasslande bambu och lönn och så den lilla bron med det rödmålade räcket.
– Som efter tre försök nu äntligen har fått rätt färg, säger Margaretha.
Gruset förresten, som ska krattas i lugna böljande mönster, krävde lite japansk hantverkskunskap. Det ska vara ett visst avstånd och ett visst djup på linjerna och när Lennart inte hittade någon kratta som passade så tillverkade han sin egen. Av bambu.
Efter snart 30 år har det blivit en trädgård med välfyllda 1 500 kvadratmeter, kan det finnas kvar något mer att göra?
– Kanske ett vattenfall, det skulle nog bli fint med lite vatten här vid altanen.

Ett litet urval av trädgårdens träd och buskar:

Kopparlönn
Sydbok
Pagodträd
Gaffelolvon
Skenkamelia
Magnolia
Rödbladigt judasträd
Kinesträd
Mispel
Gulbladig solfjäderslönn
Papegojbuske
Kejsarträd
Snödroppsträd
Trumpetträd
Död mans hand
Gå till toppen