Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marint liv kan hotas av sandsugning

Fiskare och biologer överens om att det kan bli en katastrof för det marina livet i Norra Öresund när byggföretagen tillåts suga sand i viktiga biotoper.

Just nu pågår ett projekt där danska byggföretag ska pumpa upp fem miljoner kubikmeter sand ur havet. Sanden ska användas till bland annat byggprojekt i Köpenhamnsområdet.
– Jag anser att de rånar ett av de viktigaste tillväxtområdet i Öresund. Ingen kan överblicka vilka konsekvenser detta får, säger Thomas Nilsson som är skeppare på turfiskebåten Vandia som utgår från Helsingborg.
Området där sanden tas från kallas disken eller banken beroende vem man pratar med. Yrkesfiskarna föredrar det senare. En sak verkar dock alla vara helt överens om. Sandbanken som ligger mitt i Sundet, till största delen på danska sidan men även på den svenska, är en biotop som är unik.
– Nu har de sugit bort sand så att där det tidigare var cirka 7 meter djupt nu är mellan 12 och 13, säger Jens P Jeppesen som är marinbiolog och chef för Öresundsakvariet i Helsingör.
Jeppesen är djupt oroad över utvecklingen och återväxten i eftersom disken, som är havslivets barnkammare, är förstörd för oöverskådlig tid.
– Tidigare läckte det kontinuerligt ut sand i Sundet, men den tillförseln har vi byggt bort. Nu kommer det ingen ny sand och såren kan bli beständiga.
Han får medhåll av forskningsingenjör Kjell Andersson vid Lunds Universitet.
– Det man gör vid disken ökar dessutom strömmarna genom Öresund. Det kommer att medföra bland annat ökad erosion på Vens norrsida. Dessutom ökar man mängden material som spolas omkring och stör det marina livet.
Kjell Andersson menar att man upprepar tidigare misstag.
– Både när Öresundsbron byggdes och när man drog en gasledning från Ryssland till Tyskland upptäckte man att man sakna mätdata. Det viktigaste för att kunna följa upp sådana här beslut är att få ut mätstationer som mäter strömmar, syrehalt och vattentemperatur.
Han berättar om när de dök i Lundåkrabukten.
– Här sög man sand på 50-talet. Alla var överens om att hålen skulle fyllas. Det har de inte gjort. De är helt döda och de dykare som gått ner luktar som ruttna ägg när de kommer upp.
Gå till toppen