Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De klär årets revy

Med knappt en månad kvar till premiären för Helsingborgsrevyn går symaskinen på högvarv i kostymfabriken.

"Vi ska sy och vi ska klippa, vi ska göra't, ska vi tippa, för den stora galakvällen så ska vi sy modellen..."
Hemma hos Kenneth Pettersson och John Ebbesson fattas bara mössens arbetssång från filmen Askungen.
Den senaste tiden har de flesta av dygnets lediga timmar surrat runt metervis av tyg, klänningsmönster, nålar och paljetter.
– Vi älskar kontraster, säger Kenneth Pettersson.
Så fort arbetsdagen på lasarettet är över kastar paret sig hem till syateljén. Där väntar årets kanske största utmaning. Att designa samtliga scenkläder till årets Helsingborgsrevy.
Men show och revy är inget nytt. Kenneth kan titulera sig kulissmakare till både Ängelholms sjukhusrevy, Hjärnarpsrevyn och krogshowen Champagne Safari medan John dansar och skådespelar.
När de väl fångades upp av Helsingborgsrevyn började det klia i fingrarna efter mer. Inför årets uppsättning tog de på sig att göra samtliga scenkläder.
– Det är lite av en utmaning, säger John Ebbesson i ett försök att uttrycka det milt.
70–80 timmar räcker inte. Helgen som gick var ett enda nålande, tråcklande och sicksackande. Ett tjugotal dräkter ska sys från scratch. Och de båda revyälskarna siktar högt.
– Det ska synas att man står på scen, säger John Ebbesson.
Med andra ord ska plaggen inte gå att hitta på vare sig Hennes & Mauritz eller Kapp Ahl.
– Det håller inte. I synnerhet inte när det rör sig om finalkläder, säger Kenneth Pettersson.
En uppsättning färgsprakande dansbandskläder är så gott som färdiga. Intill symaskinen trängs plaggskisser med färgpennor och måttbeställningar. På matsalsbordet ligger utrullade tyger med fastnålade mönster och väntar på att förvandlas till kostymer och 60-talsblåsor.
– I år blir det tajtare med mer glitter, paljetter och busiga färger, säger Kenneth Pettersson.
Själv nöjer han sig med att framhäva alla andra och se till att kulissbygget fungerar som det ska. John däremot ska ikläda sig sju till åtta karaktärer.
Men innan ensemblen sprakar loss på scen väntar ett antal uppesittarnätter, hämtpizzor och en eller annan flaska vin.
Kenneth ger ifrån sig en lätt suck.
Händer det att ni svär över det här?
– Oh, ja. Vi vill egentligen ha det klart i förrgår. Men det är jätteroligt att få vara med och lyfta Helsingborgsrevyn på det sätt vi kan, säger han.
"Garanterad skrattehöjning – en valfri revy" har premiär fredagen den 28 februari klockan 19 i Teatersalen på Dunkers kulturhus.
Gå till toppen