Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvalitet Scandinavia i konkurs

Det omstridda bolaget Kvalitet Scandinavia, numera KB Fastighetsförvaltning AB, har begärt sig själv i konkurs. Bolaget har inte kunnat betala sina skatteskulder.

Kvalitet Scandinavias lokaler på Gasversgatan står tomma. Hyresvärden konstaterar att det förmodligen inte blir några hyrespengar alls.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Det är ägaren själv som har begärt bolaget i konkurs. I konkursansökan som lämnades till Lunds tingsrätt i måndags skriver han att "bolaget saknar förmåga att betala sina skulder i takt med att dessa förfaller till betalning". Han uppger också att "denna oförmåga är inte tillfällig".
Bolaget har funnits sedan 1990 under namnet KB Fastighetsförvaltning AB. Det har drivits i begränsad omfattning, men i början av sommaren 2013 tog verksamheten ordentlig fart. Bolaget bytte namn till Kvalitet Scandinavia Landskrona AB och fick ny vd och styrelse.
Ett 25-tal ungdomar utan tidigare utbildning och erfarenhet rekryterades för att genomgå en halvårslång internutbildning. De skulle skickas ut i bland annat fordonsindustrin för att inspektera kvalitén på komponenter.
Men redan första dagen uppstod problem. En av de som rekryterats fick veta att hon kommit tio minuter för tidigt den första arbetsdagen och att hon därför skulle få sparken. Därefter vittnade flera om att personalen behandlades illa. När Landskrona Posten försökte få kläm på vad företaget egentligen gjorde visade det sig att de kunder som vd:n uppgav att företaget hade inte kände till bolaget alls.
Av löftet om 250 anställda till sommaren 2014 blev ingenting. I stället hamnade bolaget hos kronofogden med obetalda skatteskulder och skulder till ett klädföretag.
I november lämnade vd:n och den småföretagare som rekryterats till styrelsen sina uppdrag. Följden blev att bolaget stod utan styrelse och riskerade likvidation.
Till slut fick ägaren rycka in och tillsätta sig själv i styrelsen, byta tillbaka till namnet KB Fastighetsförvaltning AB och försöka betala de uppkomna skulderna.
Men det ska alltså inte ha gått.
I nuläget har bolaget en skuld till staten på 25 483 kronor avseende skatt. Det har under hösten funnits ytterligare skatteskulder och skulder till två andra företag.
Samtliga anställda utom en som rekryterades och sades upp i ett tidigt skede ska enligt vad Landskrona Posten känner till ha fått sin lön.
Den vd och småföretagare som valde att lämna bolaget driver i dag ett annat företag vid namn Automotive Technology Öresund AB. Det ska enligt den beskrivning som de lämnat till Bolagsverket bedriva samma verksamhet som Kvalitet Scandinavia. Det är oklart om de har några anställda eller några kunder.
Gå till toppen