Kultur

Köksöarna vid havet

Vi är ett folk besatt av hemmet. Köpta hem med öppna planlösningar, fria utsikter, starka adresser. Med tanke på det överväldigande intresset för inredning är det märkligt hur likadant det ser ut i dessa hem, med sina vita väggar, mörkgrå jättesoffor och 60-tums tv-skärmar. Var finns livet i de nybyggda minimalistiska blocken?
Sanna Hartnor.
I Sanna Hartnors debutbok Hamnen får vi en poetisk guidetur i ett sådant statuspysande bostadsområde, fullt av guldlägen och havshorisonter. Västra hamnen i Malmö utgör scenen i denna melankoliska samtidssatir, som på samma gång är en drift med mäklarprosan och en existentiell betraktelse i lyrikens form.
Hartnor uppmärksammades när hon publicerades i Brombergs debutantologi "Blå Blixt" och det är roligt att få se henne breda ut sig i fullängdsformat. I diktsamlingen krockar verklighet och drömmar, arkitektplaner med de boendes längtan, god smak med vardagsbruk. Tomheten ekar mellan husväggarna samtidigt som invånarna försiktigt möblerar om i tillvaron. Och så finns där hela tiden havet, som inte bara är en snygg kuliss genom treglasfönstren utan en oberäknelig och kanske till och med hotfull naturkraft som inte låter sig kontrolleras.
Dikterna som vetter åt det nyenkla rymmer smått absurda inslag i skildringen av vår vantrivsel bland köksöar och Jacobsen-stolar. Det finns en fin rytm och en stillsam humor i de prosaiskt lyriska raderna – jag kommer att tänka på Ida Lindes debut "Maskinflickans testamente" från 2006.
Det händer att dikterna flyter på väl motståndslöst och att tonen blir så dämpad att den smälter in i den ljusgrå fondtapeten. Men som helhet fungerar det milt kritiska greppet utmärkt och Hartnor ger ömsinta inblickar i de nyuppförda husens inre liv. Inte minst är hon skicklig på att hitta talande och underfundiga bilder, som när barnen på dagis ritar fönster med kors i mitten, trots att de aldrig sett ett sådant.
Medan arkitekterna tror att platsen ska forma människan tar vardagen form bortom planritningarna och bråddjupen skymtar vid horisonten:
ibland hörde man havets botten
råma
ibland kunde man höra sin
egen botten
resa sig till svar

Hamnen

Sanna Hartnor
Brombergs
Gå till toppen