Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bäddat för repris på Bruket

Fem månader till premiär. På torsdagen inleddes förberedelserna inför sommarens nya uppsättning av Bruksspelet.

Januarivädret inger inga vidare sommarkänslor kring det snötäckta pappersbruket i Klippan. I veckan gjorde emellertid en musikaldelegation sitt bästa för att febra iväg mot varma sommarkvällar.
För andra året i rad kommer Bruksspelet att sättas upp i sommar och förberedelserna är igång. Tillsammans med scenograferna Yvonne Ericsson och Anna Quiding vallades årets regissör, Annika Kofoed, runt på anläggningen som även i år blir spelplatsen.
Brukets eldsjäl, Christer Jönsson, gav sin bild av vilken betydelse bruket haft för Klippans historia och framväxt. Efter rundvandringen samlades ett 50-tal intresserade på Sågen inne i Klippan för att anmäla sitt intresse att vara med i årets föreställning.
– Helt underbart, säger Annika Kofoed. Att folk har ett så stort engagemang. Det är nästan gränslöst hur amatörer lägger ner hela sin själ i teatern. En amatörteater är ett bra sätt att jobba över generationsgränserna på sätt som man inte kan göra på så många andra ställen.
Projektledare Heléne Lindquist är glad åt att ha fått en så erfaren regissör som Annika Kofoed till projektet. Kofoed har tidigare varit engagerad i musikaluppsättningen Nils Holgersson på Helsingborgs stadsteater. I höst sätter hon upp sin version av Pelle Erövraren åt samma uppdragsgivare.
Inför Bruksspelet har hon kontrakterat en ny huvudrollsinnehavare: Skådespelaren Michael Petersson som vi bland annat sett i SVT:s "Starke man" och Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar".
Inför sommarens föreställningar har också kompositören P-O Nilsson skrivit några nya sångnummer.
– Jag tror att det kommer ge ytterligare tryck och energi till föreställningen, säger Annika Kofoed.
När Heléne Lindquist frågade Kofoed om hon ville sätta sin prägel på föreställningen tvekade hon aldrig.
– Jag var och såg Bruksspelet i somras och gillade det mycket.
Hon menar att det är viktigt att se vilken betydelse Pappersbruket har haft på Klippans framväxt och det är det perspektivet hon kommer att ha i sitt arbete.
– Den här historien handlar om drömmar och verklighet, med olika parallella öden, både hos den fina familjen och hos arbetarna. Man får följa flera familjer vid sidan av varandra och vad möjligheten för människor att få arbete senare påverkar deras liv.
Repetitionerna är planerade att starta i mitten av juni och musikalen ska ha nypremiär i början av juni. Sammanlagt femton föreställningar är inplanerade och varje tillställning kommer att innebära en rad kringarrangemang.
Gå till toppen