Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick inte veta att bygglovet beviljats

Anne-Charlotte Ringvall har sina hästhagar bara några meter från landningsbanan, precis där Koenigsegg vill testköra sina sportbilar.
– Dels bor jag här och vill inte ha oväsen, dels har jag ett inackorderingsstall med 20 hästar. Om de ska testköra här innebär det att jag inte kan ha mina hästar ute, säger hon.
Men trots att hagarna gränsar till flygfältet har hon inte blivit tillfrågad om vad hon tycker.
Till skillnad från Viarps kör- och ridklubb gick hon inte på mötet förra våren inför Vallåkraträffen. Därför fick hon bara ryktesvägen höra talas om planerna.
– Sedan var det lite skriverier i tidningen, men jag tänkte hela tiden att jag som närmaste granne skulle bli kontaktad innan det händer något, säger hon.
Men så blev det inte. I stället malde kommunens bygglovskvarnar på i det tysta.
– Vi ringde till kommunen och frågade massor om det här under hösten. Till sist fick vi komma på informationsmöte den 4 november. Då var Koenigsegg där och la fram hela sitt koncept, hur fabriken skulle se ut och att de skulle göra någon slinga ut på sidorna av landningsbanan. När jag frågade om det här var bestämt sa kommunen att jag skulle fråga Koenigsegg. Koenigsegg svarade att de har långt framskridna förhandlingar men att det inte var helt bestämt än.
Vad Anne-Charlotte Ringvall inte visste då, och vad som enligt henne inte heller framgick på mötet, var att bygglovet då redan var klubbat en månad tidigare. Inte heller fick hon veta att det var för sent att överklaga.
– Det var först när jag tog kontakt med en advokat som han hade hittat det beviljade bygglovet.
Ann-Charlotte Ringvall har vänt sig till Högsta domstolen och vill att de ger henne rätt att överklaga bygglovet för bilhallen i efterhand, så kallat återställande av försutten tid. Domstolen har ännu inte avgjort frågan.
Till saken hör att flygfältet är uppdelat på två fastigheter. Ann-Charlotte Ringvalls mark gränsar inte till den fastighet där bilhallen ska byggas; det saknas några meter för att hon ska anses vara berörd.
Däremot gränsar hennes mark till andra halvan av flygfältet, där kommunen har beviljat marklov för att schakta jordmassor för att fylla ut en slänt. Det har Ann-Charlotte Ringvall däremot hunnit överklaga.
Ytterligare en markägare har överklagat bygglovet för bilhallen, men har fått avslag. Länsstyrelsen anser att han inte är berörd sakägare, eftersom hans mark gränsar till fel halva av flygfältet. Markägaren har överklagat länsstyrelsens avslag.
Gå till toppen