Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kretsloppet i vardagsrummet

Odla fiskar och grönsaker tillsammans? Aquaponics bygger på kretsloppstanken och är perfekt för stadsbonden. Benjamin Anselmo snickrade ihop två egna kretslopp i lägenheten och blev helt frälst.

I lådan med grus ovanpå akvariet sticker det upp små pigga chiliplantor. Det bubblar till. Vatten pumpas upp och sköljer över växternas rötter. Sedan rinner vattnet tillbaka igen, rent från fiskavföring.
Benjamin Anselmo har två fungerande kretslopp i sin lägenhet. I båda odlar han växter helt utan jord, med fiskar och pumpar som sköter själva arbetet.
I vardagsrummet finns tomater och paprika färdiga att skörda, och i köksfönstret hänger en kryddträdgård av petflaskor målade i olika färger.
För två år sedan såg Benjamin en dokumentär som handlade om att matproduktionen i England gått från att vara lokal till att nästan helt importeras. I slutet visades projekt och trender som gick åt andra hållet, mot mer närodlat, och något som väckte hans intresse var fiskodlingsmetoden som kallas aquaponics.
Själva idén att odla fisk och grönsaker tillsammans är inget nytt, tekniken användes redan av aztekerna och har länge varit vanlig i risodlingar.
Utvecklingen av den mer högteknologiska varianten aquaponics började bland amerikanska forskare på 1970-talet. Nu växer intresset även i Sverige, bland annat på Kungliga Tekniska Högskolan där man håller på att ta fram ett system för hemmabruk.
– En av de största fördelarna med det här sättet att odla är att man sparar vattnet eftersom det cirkulerar. När man odlar på vanligt sätt går det mesta av vattnet ned under rötterna eller avdunstar från det översta lagret jord, säger Benjamin.
I länder där det är varmt och torrt är det särskilt bra att kunna spara på vattnet. Kanske är det därför aquaponics har blivit populärt i Australien.
– Där är systemen oftast byggda på villabakgårdar och väldigt stora. Eftersom jag bor i en lägenhet har jag fått skala ned mitt.
På nätet hittade Benjamin massor av ritningar och information om aquaponics.
– Det är ofta idealistiska människor som håller på med det här, som vill dela med sig med sin kunskap, säger han.
Han pusslade ihop de olika delarna själv och försökte använda så mycket återvunnet material som möjligt. Från mataffären hämtade han en lastpall som han slipade, målade och använde till växtbäddens ram. Han hittade olika plastbackar i plastinsamlingen och eftersom han arbetade som rivare kunde han samla på sig rördelar på jobbet.
– Jag experimenterade och byggde små modeller. Det var inte så lätt i början eftersom alla instruktioner var på engelska, men till slut fick jag mitt system att fungera. Sedan skapade jag en Facebookgrupp, Aquaponics Sweden, och där fick jag kontakt med andra personer.
De flesta som har ett aquaponicssystem äter av fisken, kräftorna eller räkorna som de odlar.
– Hittills har jag inte ätit fisken, men när de blir tillräckligt stora kommer jag att göra det. Sorten heter tilapia, en växtätare som jag matar med rester. Man får prova sig fram. Sallad gillar de väldigt mycket.
Benjamin kunde varken något om fiskar eller odling innan han satte igång med bygget.
– Det är roligt att hålla på med; man lär sig hur växter och fiskar lever, och hur de lever i symbios med varandra.

Om aquaponics

Aquaponics är en sammanslagning av två ord – aquaculture och hydroponics. Aquaculture är odling av vattenlevande djur, som lax i Norge eller tigerräkor i Thailand. Hydroponics är att odla växter i en jordfri miljö, som man bland annat gör med tomater i holländska växthus.
De båda systemen är miljöfarliga var för sig, men om de förenas så att fisk och växter drar nytta av varandra bildas ett hållbart system.

Så funkar det

Fiskarna producerar ammoniak när de andas, äter och bajsar.
Ammoniaken äts upp av små bakterier som omvandlar det till nitrat.
Vattnet pumpas upp till växterna som renar det genom att suga upp nitratet.
Kretsloppet sluts när vattnet rinner tillbaka till fisktanken. Att vattnet pumpas runt gör att det syresätts, vilket är bra för både fiskar och växter.

Fördelar med aquaponics

Det är mer effektivt än att odla i jord och skörden per planta blir större.
Det går åt mycket mindre vatten.
Det kräver lite arbete. Du behöver inte själv vattna växterna eller tillföra näring. Du behöver inte heller rengöra akvariet.
Du får fisk som bonus – att äta eller titta på.
Det är ett kretslopp utan avfall.

Det här behöver du

För ett ebb och flod-system, som är det vanligaste, behövs följande:

- En tät behållare för fiskarna. Det behöver inte vara ett akvarium; ett kärl i plast går bra.

- En tät behållare för växterna. Bygg en egen av dammduk eller använd en plastlåda.

- Något som växterna kan växa i: lecakulor, grus, perlit eller aktivt kol. Det ska inte vara för smått eftersom det då täpper igen rören.

- Rör eller slangar till tömningsdelen, en genomföring och en hävert som gör att vattnet töms när det kommer upp till en viss nivå.

- En vattenpump.

- Fiskar och fröer.

Tips!

Läs på mycket så att du förstår grundprinciperna.

På internet finns mycket information. En bra sajt är www.backyardaquaponics.com som även har en egen tidning och ett forum.

Ställ frågor på Facebooksidan Aquaponics Sweden.

Utgå från en befintlig ritning och skala om vid behov.

På nätet kan du hitta begagnade akvarium billigt och ibland även gratis.

Gå till toppen