Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart dags för första spadtaget i Östers förvandling

Den 7 april ska spaden i jorden för den första etappen i upprustningen av Öster. Först ut är Östergatan och Brocksgatan. "Vi vill skapa ett flöde av människor som gör området tryggare än i dag", säger Christian Alexandersson, vd för Landskrona stadsutveckling AB.

Öster ska som bekant bli en skinande pärla. För att driva utvecklingen har kommunen startat ett stadsutvecklingsbolag tillsammans med fem privata fastighetsägare. Den gemensamma uthyrningspolicyn är det än så länge mest omtalade verktyget i putsandet. Men det finns fler.
Ett av dem är den ombyggnad av den fysiska gatumiljön i området som kommer att påbörjas nu i vår.
– När vi började det här jobbet i höstas fanns det ingen samlad bild av vart Öster och Centrum ska gå. Vi startade med två boendemöten. Då identifierade vi ett antal delar som de boende tyckte var otrygga eller där det fanns förbättringsmöjligheter. Det är det som nu ska igång, säger Christian Alexandersson, vd för Landskrona stadsutveckling AB.
Ombyggnaden av gatumiljön på Öster sker i fem etapper. Sammanlagt går kalaset på 48 miljoner kronor. Pengarna tas inte från de 95,5 kommunala miljoner som stadsutvecklingsbolaget förfogar över, utan från kommunens övriga kassa.
Spadtaget till den första etappen är planerat till den 7 april. Först ut är ombyggnaden av Östergatan mellan Bredgatan och Brocksgatan samt hela Brocksgatan.
Gatan och trottoarerna kommer att få ny beläggning, trottoarerna kommer att bli bredare, ny växtlighet kommer att anläggas och ny belysning sättas upp.
– Vi skapar förutsättningar för mer verksamhet. Vi breddar trottoaren för att kanske ge möjlighet att få in en restaurang med uteservering. Vi vill skapa ett flöde av människor som gör området tryggare än i dag, säger Christian Alexandersson.
Under våren kommer kommunen även att ge sig i kast med Dammhagsparken, som ska integreras bättre med sin omgivning och knyta Öster närmare sina stadsdelsgrannar.
Muren som löper längs kanten av parken ska bort, liksom de låga buskarna som gör att parken känns otrygg i mörker. I stället ska ny växtlighet planteras och bättre belysning installeras.
Enligt Thomas Lehrecke, chef för teknik- och serviceförvaltningen, väntar det arbetet bara på att en fjärrvärmeledning ska grävas ner.
– Just nu är de uppe vid lasarettet, sedan går den genom egnahemsområdet och ska dockas på vid Dammhagsparken. Vi väntar med våra åtgärder tills de är klara, säger han.
Andra etappen beräknas starta våren 2015. Då ska Saluhallstorget få en ansiktslyftning. Därefter väntar tredje etappen – Östergatan mellan Bredgatan och Föreningsgatan – hösten 2015, fjärde etappen – Östergatan mellan Brocksgatan och 33 lågor – 2016 eller senare samt femte etappen – Ödmanssonsgatan – någon gång därefter.
Christian Alexandersson säger att det är viktigt att förändringarna tar sin utgångspunkt i de möten som har hållits med de boende. Han hoppas att det ska göra invånarna stolta över Öster.
– Det här är ett unikt område som ligger mitt i en stadskärna, det ska kännas som en fantastiskt trevlig stadsdel att besöka, oavsett om man är Landskronabo eller kommer någon annanstans ifrån.
Ytterligare möten är på gång och då ska handlare och andra företagare få ge sin syn på vilka förbättringar som behövs.
Gå till toppen