Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyra plattänger levererar

Dagens plattänger har mycket att leva upp till. De ska platta, locka och gärna vårda håret samtidigt. Vi har testat sex produkter med värmeskyddande teknologi. Vilken som är bäst hänger verkligen på håret.

Det finns i dag en mängd plattänger som utlovar hög kvalitet, perfekt resultat och lågt slitage på håret. Men man bör ha ett flertal saker i åtanke inför ett köp. Sladdlängd och hur snabbt tången blir varm spelar roll, liksom tjocklek, lockighet och hårlängd.
År 2014 vågar man nästan påstå att locktången har spelat ut sin roll. Efter att stylister och frisörer har lyft fram plattångens goda lockförmåga, förutsätter de flesta att det är en egenskap som en plattång ska ha. För att få till lockarna är roterande sladd och längd på plattorna av betydelse.
Det som utmärker vinnaren L'oréal Professionnel & Rowenta Salon Steampod är att plattorna glider smidigt längs håret, att resultatet blir perfekt och hållbart samt att den är effektiv även på ostyriga lockar - som att vandra rakt ut från en frisörsalong. Men det är inte en tång för små utrymmen eller resor eftersom den är stor och saknar låsbara plattor.
Den är inte heller en vinnare när det kommer till lockning. Då är GHD Eclipse och Remington Keratin Therapy Pro klart bättre val.
De snabbaste tängerna blir varma på tio sekunder, medan snittiden för de testade produkterna ligger på en minut.
Samtliga är också effektiva när det kommer till att platta håret – en hel frisyr med tjockt och lockigt hår tar omkring åtta minuter, oberoende av tång. Vissa modeller är dock märkbart bättre anpassade för kraftigt hår, och plattornas friktion skiljer sig åt.
Flera tänger marknadsförs med att de har breda användningsområden. Men en funktionsfattig tång är inte detsamma som en dålig tång, vilket GHD Eclipse bevisar. Bästa budgetval blir OBH Nordica Artist Flat & Curl.
Har du inte ett eluttag i badrummet eller i närheten av spegeln spelar sladdlängden stor roll. Här skiljer sig tängerna ganska mycket åt, från 1,7 till 3 meter. Tänk på att aldrig vira sladden runt tången, då riskerar du att skada den.

Klicka på bilden för att se testet i ett större format

Fakta Så gjorde vi

Testföretaget Wiseguide har utvärderat plattänger med en värmeskyddande teknologi, vilken ska motverka frissighet och statisk elektricitet samt slita mindre på håret.
Testet är utfört på nytvättat, torrt, självlockigt och medeltjockt hår med en värmeskyddande produkt i. Plattängerna är betygsatta efter kriterierna kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg i varje kategori är 5 poäng.
Att tänka på
Använd alltid en värmeskyddande produkt i håret och se till att det är helt torrt innan du plattar för att skydda det mot onödigt slitage.
Utgå från din egen hårtyp när du väljer tång. Har du mycket tjockt och lockigt hår är du troligen mer beroende av exempelvis breda plattor och inbyggd kam.
Välj temperatur efter din hårtyp och hårkvalitet. Ju tunnare och finare håret är, desto lägre bör temperaturen vara.
Vid rengöring: se till att plattången är avstängd. Torka först med en fuktig trasa och därefter med en torr. Wiseguide/TT
Gå till toppen