Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mögellandskap tar plats i konsthallen

Hans Jörgen Johansens fotografier har beskrivits som bilder av mentala landskap. På lördag startar utställningen av hans verk på Landskrona konsthall.

Många har kanske sett hans konst i busskurer och på annonspelare runt om i Sverige förra året. Hans Jörgen Johansens fotografier inleder vårsäsongen på Landskrona konsthall med karakteristiska landskap mot en fjärran horisont. Men allt är inte vad det ser ut att vara.
− Mögel är immateriellt. Det avslöjar inte vad det är även om man går närmare, säger Hans Jörgen Johansen.
Vid en första anblick ser många av fotografierna ut att vara arrangerade trädgårdsodlingar men landskapen är alltså modeller som Hans Jörgen Johansen i de allra flesta fall har byggt upp av mögel. Det är en avancerad process att skapa varje fotografi. Från start till mål kan det ta mellan en och två månader att skapa ett verk.
− Det tar i alla fall en tio dagar för att bara möglet ska bli bra.
På ett bord som är cirka två kvadratmeter stort skapar han mönster av organiska material som får mögla. Hans Jörgen Johansen använder sig främst av vetemjöl men också bröd som han vattnar och sköter om så att det ska växa bra.
− Inget är manipulerat i Photoshop. Allt är gjort på bordet som jag sedan ljussätter och fotar av.
Han fastnade för att jobba med den här typen av tredimensionella installationer efter att han fick ett uppdrag för åtta år sedan. Mönstren som han visar upp i utställningen kommer till stor del från textilier. Det är bland annat uppförstoringar av trikåväv från en t-shirt och säckväv. Samtidigt lämnar han en humoristisk kommentar genom att tolka det klassiska Vanitasmotivet som oftast har döskallar i centrum, med symboler från stora modemärken som exempelvis Louis Vuitton istället.
− "Inför döden är vi alla lika" står ju Vanitasmotivet för och då var det lite kul att ta in de här extrema modemärkena. Det blir ju industriellt på något sätt.
Hans Jörgen Johansen drar paralleller mellan sina landskap och Andrej Tarkovskijs "science fiction"-film Solaris från 1972.
− Planeten i Solaris är ett levande väsen, landskapet förändras med tankeöverföring. Det här är också ett sätt att förmedla mina tankar utifrån landskapet.
Materialet är väldigt viktigt för Hans Jörgen Johansen. Det är dock inte alltid hans idéer om material till sina konstprojekt är förenligt med välbehag. Han berättar om ett av motiven som han skapade av en hink blod som han fått av en kompis som jagar.
− Det var så jävla otäckt. Det hade stått ett par dygn och levrat sig. Jag inte är särskilt kvackelmagad men det var riktigt otäckt
Alla motiv är gjorda utifrån det som intresserar Hans Jörgen Johansen men vad man ser är det upp till var och en att avgöra.
− Möglet har den effekten att man kan gå närmare och närmare och man upptäcker nya världar hela tiden.

Utställningen på Landskrona konsthall

Utställningen pågår från den 15 februari till den 23 mars 2014.
Allting inleds med en vernissage den 15 februari klockan 13-17 då Hans Jörgen Johansen själv kommer att delta vid invigningen klockan 14.
Gå till toppen