Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Inred en plats för stillhet

Vi bombarderas hela tiden av intryck och information. Då är det skönt att ha en fredad zon hemma. En plats med en mjuk matta, sköna kuddar eller en fåtölj att krypa upp i. Agneta Nyholm Winqvist, grundare av rörelsen "Graceful living", vet hur man inreder för stillhet.

Vi lever i en värld där det är tänkbart att vi interagerar med lika många personer på en dag som våra förfäder mötte under ett helt liv. Översköljda av information och intryck är det skönt att ha en plats att vila på. Agneta Nyholm Winqvist är expert på hur man skapar harmoni i livet med hjälp av inredning. Hon har bland annat skrivit böckerna "Feng Shui för svenska hem" och "Wabi Sabi – tidlös visdom". Båda med fokus på österländska tankar om att skapa hem som gagnar våra liv. I dag arbetar hon för att sprida filosofin bakom "graceful living", en rörelse som blandar de österländska idéerna med moderna hållbarhetstankar i ett skandinaviskt sammanhang.
– Det kan vara ett rum eller en del av ett rum som man inreder för stillhet. Jag har en fåtölj. Den är inte vacker, men skön. När jag fäller ut den framför den öppna spisen vet jag att här är det bara vila som gäller. Det är här jag tankar energi, säger Agneta Nyholm Winqvist.
Ett tips för alla är att tänka enkelt. Börja inte med att köpa rökelse, ljusstakar, tavlor med budskap, Buddha-statyer och annat som kan förknippas med rofylld inredning. Det första steget är att göra tvärtom. Rensa. Ta bort allt som stör så att ytorna blir så rena som möjligt.
Det är bra att ha en tydlig plan för vad man tänker göra på sin plats för stillhet. Agneta har bannlyst sin mobiltelefon där eftersom hon tycker att den distraherar från avkopplingen. Hon har inte heller med sig deckare eller andra saker som kan ge negativa känslor. Det här är en plats för feel good-böcker och filmer, laddade med positiv energi och vad hon kallar "själslig näring".
– Men för mig handlar det först och främst om att sitta och göra ingenting. Jag brukar till och med försöka vara lite försiktig med att tänka.
Agneta poängterar att alla familjemedlemmar måste vara med på att det är viktigt att hålla platsen i ordning.
– Så fort någon gör något annat på den här speciella platsen så bryts magin. Därför är det viktigt att alla vet att det är en plats för stillhet. Bara.
Att platsen känns trygg är också en sak att tänka på. Agneta talar om tusenåriga feng shui-regler som att man ska se till att vara i en kraftposition. Till exempel har den ultimata fåtöljen hög rygg, stöd för armarna och den placeras aldrig med ryggen mot dörren eftersom det kan vara obehagligt att bli överraskad.
Sist men inte minst kan man dekorera och göra platsen vacker. Våga vara personlig. Välj en, eller några saker som berör dig på ett positivt sätt. Det kan vara en bild i en tidning som slår an rätt sträng. En bild på dig själv när du gör något du älskar. En dikt eller ett citat som du mår bra av. Rama in och sätt upp.
– Tänk att allt du har på den här platsen ska inge en känsla av en varm kram. TT

Agneta Nyholm Winqvist i korthet

Bor: I villa i Härnösand.
Aktuell: Grundare av konceptet "Graceful living", samt författare till flera böcker om feng shui och wabi sabi.
Favoritmusik för stillhet: Rosie Thomas.
Bok för stillhet: "Vildhjärta" (Heidruns Förlag), av Maria Westerberg.
Smak för stillhet: Fröknäcke, chevre med honung och en kopp te.

Bra för stillhet

Dofter – doftljus med lavendel, sadelträ, ros eller någon doft som får dig att må bra.

Naturföremål som trä, en gren eller en sten.

Tavla med lummig grönska, en miljö, som påminner om det goda.

Varma färger.

En skön filt.

Om inredningen är kal och vit kan mjuka fällar och filtar mjuka upp och ge värme.

En bok med poesi.

Textilier som gör miljön varm.

Symboler som ger själslig näring.

Gå till toppen