Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Igenkänning viktigt för Helsingborgsrevyn

Svärmödrar, samboskap och sms-biljetter, det är ämnen som det skämtas friskt om i årets föreställning som har premiär den 28 februari.

På Planteringsvägen pågår febril aktivitet. I Kompetenscentrums lokaler ligger Helsingborgsrevyn i hårdträning inför stundande premiär av årets föreställning "Garanterad Sk(r)attehöjning". Eva Thomasson spelar en svärmor som har problem med sitt jojokort. Regissören Eva Järinge instruerar vänligt men bestämt, en viss replik måste levereras en halv sekund senare för att skämtet ska funka. I sketchen hittar vi några av revyns viktigaste element, tajming, igenkänning och så den lokala vinkeln.
– Det lokala är viktigt, publiken ska känna igen personer och områden som vi skämtar om, säger Eva Järinge.
De har blivit ett sammansvetsat gäng nu, de flesta var med redan när revyn startades upp för fyra år sedan. Tydliga roller har utkristalliserat sig och arbetet med årets föreställning drog igång redan när fjolårets avslutades.
– Man är ju ständigt påkopplad, säger Lennart Jensen, som ingår i revyns manusgrupp och främst skriver texter till de många sångnumren.
I bakgrunden hörs trivsamma Monica Zetterlund-toner, som fått ny text om kärleken till Öresund. Målsättningen är att hälften av materialet ska vara egenskrivet. Resten av sketcherna köper de ofta från Danmark, där utbudet av revyförfattare är bredare än i Sverige.
De flesta i ensemblen kommer direkt från jobbet till repetitionerna, kärleken till att stå på scen tillsamman gör att de pallar:
– Efter en jobbig dag får man snabbt tillbaka energin och glädjen när man kommer hit, säger Alexandra Lehre.
Precis som de andra ikläder hon sig en mängd roller i årets revy, det ger henne möjlighet att uttrycka sidor av sig själv som inte riktigt passar i vardagslivet.
– Att få leva ut clownen som man har inom sig tillsammans med jämlikar, säger hon om vad som lockade henne till revyscenen.
I bakgrunden börjar bandet spela på en stillsam låt med en text om utmaningen i att locka till skratt. Snart ökar takten från bastrumman, och det hela övergår i ett energifyllt och spexigt nummer till tonerna av Nationalteaterns "Livet är en fest".
– Det är härligt att få syssla med något man älskar, men när jag kommer hem så är jag alltid helt slut, säger revyns regissör Eva Järinge, när hon pustar ut mellan två scener.
Hon har många bollar att hålla reda på, får ständigt pussla för att det ska gå ihop och för att mixen av inslag ska kännas naturlig. Variationen – både i förberedelserna och det slutgiltiga resultatet – framhåller hon som revyns styrka:
– Komiken är jätteviktigt för mig, att bjuda på skratt och att blanda upp det med dans och musik, säger hon.
Det är minst sagt högt i tak när det skämtas och smågnabbas mellan scenerna, det märks att gänget trivs tillsammans. Något som kanske kommer märkas på premiären den 28 februari på Dunkers.
– Efter fyra år tillsammans så vågar jag kräva mer av skådespelarna, för jag vet vad de har inom sig, säger Eva Järinge.
Gå till toppen