Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salamandern vann igen

Även mark- och miljödomstolen tycker att skyddet för den större vattensalamandern är viktigare än det planerade skolbygget i Rydebäck. Någon dispens blir det inte för kommunen.

En inventering förra våren resulterade i tre infångade exemplar av den fridlysta större vattensalamandern.
Det är tillräckligt för att först länsstyrelsen, och nu även mark- och miljödomstolen, ska säga nej till kommunens ansökan om dispens från artskyddsförordningen. Någon skola får inte byggas i skogsdungen mellan Ytterögatan och Alnögatan i Rydebäck. Det skulle förstöra en övervintringsplats för större vattensalamandern, anser domstolen.
– Vi får analysera beslutet och fundera på om vi ska gå vidare och begära prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen. Men vi har en skola som vi måste lösa placeringen för. Och vi har något som rimligen borde vara en bra lösning, men som inte tas upp i domen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Jälminger (M).
Han tänker då på de kompensationsåtgärder som kommunen åtagit sig att göra om skolan byggs. Åtgärder som ska förbättra salamanderns livsmiljö i hela det aktuella fortplantingsområdet i Rydebäck.
Redan när länsstyrelsen avslog kommunens dispensansökan i november höjdes röster från flera politiker i stadsbyggnadsnämnden att man borde tänka på den biologiska mångfalden och backa. Bengt Larsen (S), Bo Roland Larsson (FP) och Michael Mania (MP) sade alla till HD att kommunen borde anstränga sig mer för att hitta en ny plats att bygga på för Rydebäcks montessoriskola.
Men Helsingborgs stad överklagade ändå beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Om vi nu har fått bakläxa i två instanser så är det bara att räta in sig i ledet och hitta en annan lösning. Det är hårt tryck på skolorna i Rydebäck och någon annan plats måste det finnas, tycker stadsbyggnadsnämndens vice ordförande Bengt Larsen.
Privata Rydebäcks Montessoriskola, med runt 100 elever i F-6, finns i dag i tillfälliga moduler vid Rydebäcks gård. I februari 2012 klubbade kommunfullmäktige detaljplanen som skulle göra det möjligt för dem att bygga en ny skola. Men planen överklagades av grannar och i samma veva uppmärksammades det att den större vattensalamandern använder skogsdungen där det skulle byggas som övervintringsplats.

Fakta: Större vattensalamander

Större vattensalamandern förekommer i en stor del av Europa. I Sverige finns den främst i de södra och mellersta delarna.
Trots den relativt stora geografiska utbredningen är den större vattensalamandern ovanlig i ett europeiskt perspektiv och minskar i antal, på vissa håll är det en snabb tillbakagång.
Därför är den fridlyst enligt artskyddsförordningen. Det innebär att det är förbjudet att fånga, döda, eller störa djuren. Likaså att skada eller förstöra deras fortplantingsområden eller viloplatser.
Källa: Länsstyrelsen
Gå till toppen