Nöje

Till sängs med podcast

Det är intensiva dagar för en idrottsnörd som jag. Det är klubbor, skidor, fabriksslipat, skridskor, backar, portar… jag överdoserar. Efter en hård dag med alla dessa intryck och upplevelser på näthinnan orkar min hjärna inte med fler levande bilder. Inga musikgalor, inga kockar, inga skurkar. Det är då man går och lägger sig med en bok och upptäcker att ögonen vill blunda. Dags för podcast.
Just nu har jag hittat tre sängkamrater som underhåller mig under täcket. Det är lätt att gå vilse i podcastdjungeln, utbudet är enormt och det självklara, trygga, valet är förstås giganten i svensk podradio: Kristoffer Triumf och hans ”Värvet”. Till dags dato har drygt 100 kända svenskar fått tala till punkt i detta långa (Jonas Gardell-programmet klockade in på två timmar) och gedigna intervjuprogram. Det är en imponerande och bred gästlista med exempelvis Anna Mannheimer, Sissela Benn och Jonas Hassen Khemiri. ”Värvet” är ett kvalitetsprogram som med lätthet hade platsat i P1:s tablå.
Men om man bemödar sig med att leta finns det andra juveler att upptäcka. Ett mindre känt intervjuprogram är ”Vad hände sen?” av hemlighetsfulla ”kulturkollektivet Franks orkester”. Programmet sändes i åtta avsnitt 2013 och verkar ha somnat in. Synd, för även om programmakarna inte kan mäta sig med Triumfs professionalitet finns här en nyfikenhet och entusiasm som är både äkta och god infotainment. Lyssna till exempel på programmet med Kajsa Mellgren, ZTV:s fixstjärna som glömdes bort.
Jag har tidigare nämnt ”DJ 50 spänn” i den här krönikan och den är värd att nämnas igen. Radioproducenten Tommie Jönsson bjuder in vänner och bekanta som får i uppdrag att köpa fem begagnade vinylplattor för sammanlagt 50 kronor. Köpen har vissa villkor, bland annat ska det vara en chansning, ett blindköp och återköp av en gammal favorit. Därefter sätter sig Tommie och gästen ner, spelar låtar från skivorna och filosoferar över vad de hör. Idén är lika enkel som genial. Nördradio för nördlyssnaren. Ett smalt program med smal publik som går att nås överallt. Ibland är internet verkligen fantastiskt.
Tack för SVT Play. Det var längesedan ett svenskt tv-drama delade tittarna i två extremt tydliga läger. Jag har sparat avsnitt två av gangsterdramat ”Ettor och nollor” till efter OS och av reaktionerna att döma kommer det att bli fantastiskt. Eller motsatsen.
Jodå, Viasat har klarat OS-ansvaret bättre än förväntat, men i OS-appen strular det med ojämna mellanrum. Irriterande när livesändningarna vägrar att starta.
Idag håller jag traditionen vid liv och tittar på damernas final i OS-curlingen. Vart fjärde år sitter man där och hoppas på svenskt guld. TV3, 14.30.
Gå till toppen