Nöje

Turnén startar "hemmavid"

Några frågor till Marie Fredriksson som inledde sin Sverigeturné på Konserthuset i Helsingborg på onsdagen. I slutet av 2013 gav hon ut skivan "Nu!" och i år har hon varit verksam som artist i trettio år.

Bild: Fredrik Etoall
Hur går tankarna när du ser tillbaka på din karriär?
– Tiden går fort när man har roligt. Jag är så glad och tacksam över allt jag fått vara med om och att jag fortfarande kan hålla på med det jag älskar mest av allt.
Hur och var samlar du energi och inspiration?
– Jag är hemma så mycket jag kan. Den här årstiden får jag energi av att se våren komma och lyssna på flyttfåglarna som börjar komma tillbaka. Jag gillar inte vintern.
Berätta lite om hur ditt eget bidrag på "Nu"! kom till.
– Efter min sjukdom går allt mer långsamt än tidigare. Har svårt med framför allt textskrivning. Oftast börjar jag med musiken och sen kan en strof komma till, en rad, en känsla. Det är olika. På senaste skivan har jag skrivit "Sista sommarens vals" som jag är mycket stolt över!
Per Gessle har också bidragit med en låt, hur är er relation?
– Per har varit ett stort stöd för mig under alla år och när det var som jobbigast med sjukdomen. Han är en otroligt kär vän och vi har en väldigt fin "syskon-relation". Så glad att han ville skriva en låt på svenska till mig, "Känn dig som hemma".
Är det någon låt på nya plattan som ligger dig extra varmt om hjärtat?
– "Kom vila hos mig" betyder mycket det var en av de första låtarna Micke (Bolyos, Maries man reds. anm.) skrev till skivan och jag gillar draget i den samtidigt som texten är väldigt betydelsefull.
Vilka känslor vill du förmedla till publiken som kommer till dina kommande konserter?
– Drag i upp-tempolåtarna, närhet i balladerna!
Känns det fortfarande speciellt att dra ut på vägarna tillsammans med bandet och spela?
– Varje turné är något nytt, varje publik speciell. Men givetvis känns denna alldeles särskilt speciell – det var ju 14 år sen jag gjorde en egen turné i Sverige senast och det betyder mycket för mig att kunna göra det igen! Det är så kul med ett helt nytt band även om Pelle och Christoffer (Alsing och Lundquist reds. anm.) är med från Roxette-bandet och förstås Micke på keyboards.
Hur är dina egna känslor inför att möta den svenska publiken igen med en soloturné?
– Det var så längesen jag spelade i Sverige, vissa platser vi kommer till har jag aldrig spelat på. Ser så mycket fram emot att möta den svenska publiken i hela landet, ända upp i Norrland.
Turnén startar i Helsingborg, känns det fortfarande som hemmaplan? …
– Absolut! Det var ett önskemål från mig, att få börja "hemmavid". Extra roligt eftersom min systerson Jokke Pettersson är med i bandet.
Har du redan nu börjat fundera på vad som händer efter Sverigeturnén?
– Jag försöker alltid ta en sak i taget, ett projekt åt gången och nu är all fokus och energi på turnén, det ska bli så kul! Sen får vi se vad som händer.

Lyssna på "Nu!"

Gå till toppen