Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med ett panglov i sikte

Sportlovslediga har i veckan chansen att prova på massor av fritisaktiviteter. Tidningen fick korn på lerduveskyttet med Örkelljunga jaktskytteklubb.

Ute på Svinstorps skyttecentrum hänger regnet i luften och plusgraderna är få. Ett gäng sportlovsfirare i olika åldrar har just anlänt och Jonny Lundbladh i Örkelljunga jaktskytteklubb hälsar alla välkomna.
De blivande skyttarna skickas in i klubbstugan för att hämta hörselkåpor och var sin låda hagelskott. Sedan samlar han dem för dagens viktigaste information.
– Det jättenoga med säkerheten. Ni får inte vifta med bössorna och inte lägga i skotten i förväg, men det hjälper vi till med, försäkrar han.
Mio Brink har åkt från Helsingborg för att vara med, det blir hans andra försök att skjuta lerduvor.
– Det gick ganska bra förra gången, tycker han.
– Det finns jaktskytteklubbar i Helsingborg men inget för ungdomar, säger pappa Kim Brink som just har tagit jägarexamen och hoppas smitta sin son med samma intresse.
Först ska noviserna få prova hur det känns att avfyra hagelbössan. Jonny Lundbladh kallar fram dem en och en och ger vant instruktioner.
– Ta bössan, håll aldrig fingret på avtryckaren, lägg upp den och håll hårt mot axeln, annars får du blåmärken.
Jakob Forsbacka får i väg sina två skott och får beröm.
– Det gjorde ont i axeln, jag trodde inte det skulle trycka så hårt, konstaterar han efteråt.
Kim Pettersson imponerar trots att han är bland dagens yngsta skyttar.
– Det var det jäkligaste. Han kan knappt hålla bössan men ändå träffar han, konstaterar Jonny Lundbladh.
I sin andra serie prickar Kim Pettersson tre av fem lerduvor och är ganska nöjd. Lite fördel tror han att han har från sitt luftgevärsskytte i Mårdenskolans källare.
– Man vet ju hur man ska sikta. Men här måste man följa med bössan, säger Kim Pettersson.
Det blir nog mer lerduveskytte framöver om han får bestämma.
– Jag gillar trycket när man skjuter hagelbössa!
Gå till toppen