Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mördade 18-åringen hittades av sin farfar

Polisutredningen om den 18-årige Landskronapojken som mördades av sin pappa innehåller flera förbryllande uppgifter. Några veckor före mordet dog pojkens mamma under oklara omständigheter.

Två månader har gått sedan en 18-årig pojke från Landskrona hittades död i sin pappas bil som stod parkerad vid Hilleshögs dalar. Polis och åklagare har allt sedan dess varit förtegna om fallet. Men flera personer med insyn i utredningen berättar nu för HD om en rad egendomliga detaljer och sammanträffanden.
En sådan omständighet, som tidigare inte varit allmänt känd, är att den mördade 18-åringen hittades av sin farfar. Vid 17.30-tiden på onsdagskvällen den 18 december körde farfadern nämligen längs Glumslövsvägen för att hämta ett annat barnbarn på jobbet. Vid den vackert belägna rastplatsen vid Glumslövs backar fick farfadern syn på sin sons bil och gjorde då den fasansfulla upptäckten. I bilen fanns den döde 18-åringen.
– Poliserna som kom dit sa direkt att någon mer måste vara inblandad i dödsfallet, säger en av pojkens anhöriga.
Men att denne någon kunde vara pappan var en tanke som ingen slogs av. När alla försök att få kontakt med pappan misslyckades, befarade vänner och anhöriga att den 47-årige mannen svävade i fara. Under ledning av frivilligorganisationen Missing people gjorde sig ett 40-tal personer redo att finkamma ett område i Glumslövstrakten.
Men sökpådraget hade knappt hunnit börja när pappan hittades av polisen vid en sommarstuga i närheten av havet. Han var tunt klädd, medtagen och gjorde inget motstånd när polisen förde bort honom.
Snart berättade pappan att han tagit livet av sin son. I de polisförhör som hållits har han förklarat att dådet inträffade i Barsebäck dit han åkte bil tillsammans med sonen. Med sin döde son i bilen körde mannen sedan de cirka 2,5 milen till parkeringsfickan i Glumslöv där bilen hittades.
– Vi har en ganska bra bild av händelseförloppet. Pappan har berättat mycket och alla uppgifter som han lämnat som gått att kontrollera har visat sig stämma, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
Varför far och son hamnade i Barsebäck, dit de inte har någon anknytning, är höljt i dunkel.
– Det verkar ha varit av en slump, säger en källa med insyn i polisutredningen.
Åklagare Mathias Larsson vill inte avslöja om pappan angett något motiv till varför han dödade sin 18-årige son. Klart är dock att 18-åringens mammas död intresserar polisen. Sex veckor före mordet dog kvinnan nämligen under oklara omständigheter.
Exakt hur det gick till vet ingen, bara att kvinnan hittades livlös på den stenbelagda bakgård i Landskrona där hon bodde. Hon hittades av en granne och en anhörig som konstaterade att den 48-åriga kvinnan uppenbarligen fallit handlöst och landat med pannan mot marken.
– Läkaren sa att hon förmodligen dog av hjärtstillestånd. Jag sa att jag tyckte att det verkade konstigt, hon har ju aldrig haft problem med hjärtat. Så då bestämdes det att det skulle göras en rättsmedicinisk undersökning, säger en av kvinnans nära anhöriga.
Drygt tre månader efter dödsfallet är undersökningen fortfarande inte klar.
En annan nära anhörig plågas också av frågor kring kvinnans död.
– Jag tycker att hon hade konstiga skador och jag kan inte förstå att hon bara dör knall och fall. Hon var ju inte ens 50 år, säger den anhörige.
Samma dag som pojken mördades skulle bouppteckningen efter den döda kvinnan göras. Tanken var att 18-åringen skulle vara närvarande vid förrättningen.
– Jag fick inte tag i honom under dagen och till slut fick jag ge mig iväg till bouppteckningen. Det märkliga är att jag den här dagen, liksom pojkens farfar, körde längs vägen där pappan parkerade bilen, säger den anhörige.
Åklagare Mattias Larsson säger att han känner till moderns död och att dödsfallet har berörts i utredningen.
– Men på vilket sätt vill jag inte gå in på. Någon förundersökning om dödsfallet pågår dock inte, säger han.
Pappan genomgår för närvarande en rättspsykiatrisk undersökning. Detta sedan en läkare fattat misstankar om att mannen är allvarligt psykiskt störd. I de få polisförhör som hållits hittills har även pappan pratat om sin sons mors död.
Pappan, som sedan många år bodde tillsammans med sonen, har sagt att han var djupt oroad för pojkens hälsa och att sonen tog moderns död mycket hårt. Mannen har erkänt att han tagit livet av sin son med avsikt men menar att det finns förmildrande omständigheter och att han därmed gjort sig skyldig till dråp, inte mord.
Men åklagare Mathias Larsson är av annan uppfattning:
– Det finns inga förmildrande omständigheter av det slaget att det ska betecknas som något annat än mord, säger han.
Andra släktingar håller inte med om att pojken skulle ha varit mer drabbad av sorg än normalt.
– Det är klart att det var svårt för honom att hans mamma dog så plötsligt men han förstod vad som hänt och kunde rent av se framåt. Han pratade om att han skulle ta studenten till sommaren och såg fram emot att börja jobba så småningom, berättar en anhörig.
För släkt och vänner ter sig mordet chockartat och obegripligt. Många är hårt drabbade av familjetragedin.
– Att först mamman och sen pojken dör ... det känns så fruktansvärt med alla frågor som man bär på, säger en nära anhörig.
Pappan har så vitt är känt aldrig visat några våldstendenser eller tecken på psykiska besvär. Mannen är ostraffad och har inga drog- eller alkoholproblem. Strax före mordet blev han uppsagd av sin far efter en drygt 20-årig anställning i familjens företag.
Åklagare Mathias Larsson har svårt för att bedöma när rättegången kan börja. Även om pappan erkänt mordet återstår mycket jobb för polis och åklagare.
– Vi har en hel del kvar att utreda, säger Mathias Larsson.
Gå till toppen