Landskrona

När hjärtat plötsligt stannar

Vet du vad en hjärtstartare är? Det vet de besökare i Väla centrum som under fredagen fick öva på att rädda liv.

För varje minut minskar överlevnadschansen med 10 procent. Efter tio minuter är det för sent.
Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Den enda räddningen är omedelbar hjärt- och lungräddning (HLR), och eventuellt elchocker med en så kallad hjärtstartare.
Trots det är det många som inte kan utföra HLR och i veckan kom rapport om att få känner till de tusentals hjärtstartare som finns runt om i landet.
I Väla köpcentrum har Patrik Hilton tillsammans med Johan Månsson placerat ut två plastdockor och visar en informationsvideo om HLR. Under 2013 har de erbjudit utbildning till butiker i Väla Centrum, vars intresse varierat.
– Nu vill vi satsa på besökarna. Jag tror att det finns ett stort intresse eftersom många berörs genom erfarenheter med anhöriga, säger Patrik Hilton som är instruktör på Lifehelp.
Wictor Carlsson som ska fylla nio år var en av dem som kom fram och testade. Han får skaka om en plastdocka, känna efter puls och göra hjärtkompresser.
Efteråt masserar han sin axeln och pustar ut.
– Man blev trött i armarna. Men det var kul att prova hur det känns att rädda liv. Och det var jätteroligt att prova hjärtstartaren.
Patrik Hilton tycker att det är viktigt att slå hål på myterna kring hjärtstartare.
– Många är rädda för att bli skadade av elektroniken, eller så tror de att de själva måste fatta beslut. Men så är det inte, säger han.
En hjärtstartare fungerar på så vis att två lappar fästs på personens bröst. Hjärtstartaren läser då av hjärtat och bedömer om det behöver chockas med hjälp av elektronik eller inte.
– Det som händer vid hjärtstopp är att det har blivit ett kaos bland elektrosignalerna i hjärtat. Det här vill man slå ut med en kontrollerad elektronik, säger Patrik Hilton.
Antal hjärtstartare har ökat explosionsartat i Sverige under de senaste fem åren. Det finns runt 20 000 apparater som hänger på stationer och arbetsplatser runt om i landet.

Hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.
10 000 drabbas varje år i Sverige och bara 500 överlever.
Den som drabbas blir medvetslös och slutar därefter att andas.
Hjärt-lungräddning bör påbörjas inom en minut efter hjärtstoppet och en hjärtstartare bör sättas in inom fem minuter. Då överlever mellan 50 och 75 procent av de drabbade.
Källa: Hjärt- och lungfonden.

Hjärtstartare

Hjärtstartare delar ut en elchock till hjärtat som kan återföra hjärtat till normal rytm.

I dag finns hjärtstartare på många allmänna platser som järnvägsstationer, idrottsarenor, flygplatser och stora varuhus.

De hjärtstartare som finns på dessa platser är halvautomatiska och kan användas utan medicinska förkunskaper.

Apparaten kan själv läsa av om den medvetslösa personen har hjärtstopp eller inte och ger enkla och tydliga röstinstruktioner på svenska.

Källa: Hjärt- och lungfonden.

Gå till toppen