Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minskad bidragsinflyttning glädjer Strandberg

Landskrona stadsutveckling och den nya uthyrningspolicyn har minskat inflyttningen av bidragsberoende personer. "Det är en väldig lättnad", säger Torkild Strandberg (FP) och konstaterar att 14 bostadsbolag nu är med på tåget.

Landskrona stadsutveckling AB:s första årsredovisning är klar. Därför bjöd kommunen på fredagen in till presskonferens.
– Jag kan konstatera att leveransen av resultat tyder på att vi är på god väg, sa Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande.
Stadsutvecklingsbolaget bildades i slutet av 2012 i syfte att göra Centrum och Öster till mer attraktiva stadsdelar. Bolaget har fått fem områden att jobba med av kommunfullmäktige: inflyttningen av bidragstagare, oseriösa fastighetsägare, variation i upplåtelseformer, nya verksamhetsetableringar och att motverka segregation.
När 2013 summeras är det framför allt två av punkterna som Torkild Strandberg vill klappa bolagets vd Christian Alexandersson på axeln för.
– Det första är inflyttningen av bidragstagare. Den har legat väldigt högt och vi har haft en storstads omflyttning. Nu kan vi se att det har vänt, säger Torkild Strandberg.
Förklaringen är enligt honom den nya uthyrningspolicyn som ska förhindra bidragstagare att skaffa lägenhet. I nuläget har 14 bostadsbolag skrivit under och Christian Alexandersson uppskattar att 80 procent av lägenhetsbeståndet i Centrum och Öster därmed är stängt för de med skral ekonomi.
Före den nya uthyrningspolicyn flyttade mellan 10 och 15 personer som lever på försörjningsstöd till Landskrona varje månad. Den siffran har minskat. I december flyttade en sådan person hit, i januari fem och i februari hittills ingen alls.
– I kombination med att vår socialtjänst är väldigt långt framme när det gäller att få ut de befintliga invånarna i egen försörjning är de siffrorna en väldig lättnad, säger Torkild Strandberg.
Den andra punkten som han är nöjd med gäller oseriösa fastighetsägare. I fredags berättade vi om fastigheten på S:t Olovsgatan 162 där stadsutvecklingsbolaget och kommunen tillsammans tar i med hårda nypor för att få ordning på omfattande brister.
– Vi bryter ny mark den här månaden när vi lyfter frågan om tvångsförvaltning.
Christian Alexandersson säger att ytterligare en handfull fastigheter är i så dåligt skick att kommunen behöver ta i med liknande hårda nypor. Någon av dem kan bli aktuell för hot om vite eller diskussion om tvångsförvaltning.
– Stadsutvecklingsbolaget har ingen lista över oseriösa fastighetsägare, men det finns en lista över vilka fastighetsägare som olika myndigheter prioriterar.
I dagsläget ägs stadsutvecklingsbolaget av kommunen och fem privata bostadsbolag. Inom kort kommer de att få sällskap av Paulssons fastigheter, som förra året köpte Markarydsbostäder och därmed blev det största privata bostadsbolaget i Landskrona.
Gå till toppen