Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trygghetsboende på gång

De flesta av kommunens pensionärer vill tillbringa ålderns höst i en två- eller trerummare i Båstads centralort. Det gör att Båstadhem startar upphandlingen av ett nytt trygghetsboende vid Vårliden.

Ungefär hälften av de 4 165 tillfrågade svarade på Båstadhems enkät om trygghetsboende.
Tanken med enkäten var bland annat att ta reda på vilken efterfrågan som finns på trygghetsboende i kommunen, var de intresserade vill bo och hur mycket de är beredda att betala.
Och enligt Båstadhem var det inte mycket i svaren som förvånade.
– Jag är förvånad över att det inte är mer tryck på större lägenheter. Jag trodde att fler skulle vilja ha fyror, nämner bolagets ordförande Jan Ahlström (M), som i stort sett det enda oväntade.
Enkäten visar att 75 procent av de svarande kan tänka sig att bo på ett trygghetsboende. 63 procent vill bo i Båstad centralort, 20 procent i Förslöv och tolv procent i Torekov.
– I Västra Karup, Östra Karup och Grevie är intresset för sprött, det är lite dystert, säger vd:n Robert Falk.
Pensionärerna har fått välja mellan hyresrätt, kooperativ hyresrätt och bostadsrätt som önskad upplåtelseform. 68 procent vill hyra sin lägenhet på traditionellt sätt, medan 15 respektive 16 procent kan tänka sig de andra formerna. Det gör att Båstadhem startar en bostadskö för respektive upplåtelseform.
– Det nya trygghetsboendet vid Vårliden är tänkt som två huskroppar i vinkel. Vi vågar tro att vi ska kunna ha den ena huskroppen med bostadsrätt som upplåtelseform, med tanke på det intresse som finns, säger Robert Falk.
I samband med att enkätresultatet blev klart fattade Båstadhems styrelse beslut om att starta upphandlingen av trygghetsboendet i centrala Båstad.
Dessutom har man bestämt att bygga om det gamla Vårliden, Båtsmansgården i Torekov och utreda framtiden för Bjärehemmet.
I alla tre fallen är lokalkontrakten uppsagda, men har lång uppsägningstid. Vårlidens kontrakt går ut i december 2017, Båtsmansgårdens i juni 2016 och Bjärehemmets i december nästa år.
I Förslöv har man konstaterat att Ängahällan inte kan bli trygghetsboende och därför börjar bolaget planera för att bygga ett helt nytt trygghetsboende på orten.
Gå till toppen