Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Parter överens om deponilösning

Länsstyrelsen och kommunen har enats om hur man vill säkra deponin på Norra Vallgatan. Nu återstår att se om Naturvårdsverket godkänner lösningen och ger bidrag.

Genom att täcka deponin på Norra Vallgatan med en vattentät duk kan området bli säkert och tillgängligt för allmänheten.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Konsultföretaget Tyréns redovisade i början av januari fyra alternativ för hur kemikalierna på Norra Vallgatan kan tas om hand. Efter ett möte med länsstyrelsen är det bestämt att det blir ett femte alternativ som kommunen går vidare med. Det är en kombination av två av förslagen.
– Väldigt kortsiktigt kan man göra en inhägnad, gräva upp allt som spridits runt omkring och samla innanför inhägnaden. Men eftersom salt är lättlösligt kan det sprida sig utanför när det regnar och då får man gräva igen, säger miljöinspektör Lotta Wallin.
I stället kombineras det med alternativ två som innebär att området täcks med en gummiduk som sluter tätt och hindrar regnvatten att tränga igenom.
– Vi gräver upp det runt omkring som spridit sig, lägger det på högen och en duk över det. Då ska inget kunna sprida sig mer.
Det innebär att all natriumsulfat och andra kemikalier sluts in och säkras från omgivningen. Eftersom regnvattnet inte kommer in ska de miljöfarliga ämnena inte heller kunna sprida sig ner i marken.
– Vi får ha koll på grundvattnet men vi vet att det varit en lertäkt där tidigare. Leran gör att det håller tätt. Så långt vi kommit fram till har det inte heller skett någon spridning av lakvatten till bäcken.
Genom dessa åtgärder ska området bli tryggt och säkert för allmänheten att besöka. Ovanpå den skyddande duken läggs matjord som tillåter ny växtlighet.
– Man ska kunna ha fritt tillträde och använda det som strövområde med pulkabackar. Det är så man gjorde i Lund på Sankt Hans backar.
Sankt Hans backar är en före detta soptipp som blivit ett vackert strövområde med olika möjligheter till aktiviteter. Innan det blir aktuellt på Norra Vallgatan krävs det dock att Naturvårdsverket godkänner planen och ger bidrag som täcker kostnaderna.
– Kostnadskalkylen måste vara precis även om det är jättesvårt att klara det. I Tyréns rapport finns det ett spann på kostnader från 4 till 13 miljoner kronor. Vi måste minska det spannet och det håller vi på med nu, säger Lotta Wallin.

Bakgrund: Deponi sedan 2006

Flera tusen ton natriumsulfat och diverse andra kemikalier placerades på tomten av Svensk Jordförbättring 2006.
Sedan arbetet med bullervallen i Hyllinge avbrutits av kommunen har massorna legat kvar, i stort sett orörda.
När Svensk Jordförbättring AB gick i konkurs valde konkursförvaltaren att inte räkna in fastigheten på Norra Vallgatan i konkursboet. Detta eftersom fastigheten saknar värde.
Sedan konkursen avslutades står fastigheten därför utan en juridisk ägare.
Naturvårdsverket kan ge statligt bidrag till akuta åtgärder som krävs för att skydda miljön. Kommunen och länsstyrelsen i Skåne samarbetar för att ta fram en ansökan som kan godkännas.
Gå till toppen