Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är ett gott resultat"

Torkild Strandberg (FP) är nöjd med att hälften av projektdeltagarna tillfälligt kommit ur bidragsberoende.

Styrande Folkpartiet i Landskrona har länge drivit linjen motprestation för bidrag och kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) har betonat att passivitet aldrig får vara ett alternativ. Han är nöjd med resultatet av jobbprojektet.
– Det är ett gott resultat att hälften av dem som deltar i en aktivitet som denna går ur bidragsberoende i egenförsörjning. Man får välja om man vill betrakta glaset som halvtomt eller halvfullt. Om vi inte gjort det här hade drygt ett 30-tal fortfarande levt av socialbidrag och det hade varit betydligt sämre.
Men det handlar inte om fasta anställningar.
– Nej, men man är för närvarande i egenförsörjning och man har börjat någon slags resa in på den ordinarie arbetsmarknaden.
Varför har ni ändrat fokus från att huvudsyftet ska vara fast anställning till att det ska vara en så kallad kompetenshöjande åtgärd?
– Det handlar om att årets program bygger på ett samarbete med arbetsförmedlingen. Vi är två parter och då finns det två regelverk att ta hänsyn till. Men det är långt mycket bättre än att göra ingenting.
Även oppositionsrådet Niklas Karlsson (S) är positiv.
– Det är väl jättebra. Det är lite sämre utfall än när vi gjorde det för cirka åtta år sedan (S drev under sin tid vid makten ett projekt där bidragstagare fick anställning inom kommunen, red anm). Då var det omkring åtta av tio som gick från långvarigt försörjningsstöd. Men det är ändå 50 procent. Vi har efterlyst den här typen av åtgärder. Sedan kan man säkert göra dem ännu bättre.
S har tidigare kritiserat att majoriteten av anställningarna varit inom privata företag och menat att försörjningsstödstagarna blir gratis arbetskraft åt företagare. Därför välkomnar Niklas Karlsson att fokus nu flyttas till kommunala anställningar.
– Det är ännu bättre, säger han.
Gå till toppen