Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slumpen satte maten i fokus

När David Back gick ut fotoskolan i Lund visste han bara en sak: han skulle absolut inte bli matfotograf. Så varför är han i dag en av Sveriges mest framgångsrika?

David Back i sitt hem och sin studio i Landskrona. Han har precis sagt upp sig från Mat och vänner och börjat frilansa. "Jag har alltid tänkt på att jag vill frilansa", säger han.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Året var 1997 och Folkuniversitet i Lunds ettåriga grundkurs i fotografi hade utställning på Kulturen. David Back var där med sina bilder.
En reporter från någon lokaltidning frågade honom vilken typ av fotografi han ville syssla med i framtiden. David Back var med sina egna ord "helt grön" och hade ingen aning om vilken riktning hans fotograferande skulle ta.
– Som tjugoårig grabb vill man bli krigsfotograf, syssla med journalistik och förändra världen. Man vill träffa tjejer. Kanske fota mode? Eller något annat häftigt. Det enda jag visste var att jag inte ville fota mat och det sa jag.
I dag är David Back en av Sveriges mest etablerade matfotografer. Han har precis, efter 10 år på tidningen Mat och vänner, sagt upp sig för att börja frilansa. I förra veckan fotade han den kända krogguiden White guide och när vi träffar honom har han precis plåtat hönor för ett matmagasin.
Han har porträtterat de flesta i den svenska mateliten och en lång rad av de globala kockstjärnorna. På hans hemsida syns bland andra Marcus Samuelsson, René Redzepi och Daniel Boulud.
– Inget ont om slipsgubbar men de är inte de roligaste att plåta. Jag gillar att fotografera människor som gör någonting fysiskt. Som till exempel kockar. Men jag fotar inte bara i matvärlden.
Efter att ha gått ut skolan i Lund flyttade David Back till Barcelona för att söka in på en fotoutbildning. Det fanns bara fem platser. Det enda hindret han såg som skulle kunna stoppa honom från att komma in var att han var tvungen att göra bra ifrån sig på det spanska intagningsprovet – han kunde inte ett ord spanska.
I tre månader pluggade han spanska och i en dag pluggade han inför provet. Det var 30 stycken spanjorer och han som gjorde provet.
– Jag kom in. Det är jag stolt över. Men efter några månader flyttade jag hem. Det var en alldeles för teoretisk utbildning för mig. Att fotografera är praktiskt.
Väl hemma i Sverige fick David Back kontakt med fotografen Denise Grünstein. Hon började som stylist (hon har till exempel stylat klassikern Sällskapsresan) men gick sedan över till att bli fotograf.
I sex månader assisterade David Back henne i Stockholm, sedan flyttade han hem till Landskrona igen. Han kom över Elit Cykel och Motor på Eriksgatan, en verkstad som han byggde om till fotostudio.
Och det var nu hans matfotobana började. Av en slump. Hans styvfar, tidningsmannen Thorbjörn Östman (som bland annat var med och grundade Dagens Industri), hade precis gått i pension. I Danmark stötte han av en händelse på en matfotograf och de hamnade i samspråk.
De beslutade sig för att starta en mattidning och 2004 sjösattes Mat & Vänner. Det dröjde inte länge förrän de behövde hjälp med fotograferandet och Thorbjörn Östman frågade sin styvson om han inte kunde hjälpa till.
– Klart man gjorde det. Det var ju familj som frågade. Det blev mer och mer uppdrag och jag började upptäcka hur fantastiskt kul det är med matfoto. Kockarna skapar konstverk på tallrikarna, små stilleben varenda gång.
Under åren David Back har jobbat mot matbranschen har den förändrats mycket. Restaurangkulturen har utvecklats snabbt, matnörderi har brett ut sig allt mer och Sverige har utvecklats till ett av de främsta matländerna i världen.
– Kockar är mer stjärnor i dag än vad de någonsin varit, säger David Back.

David Back

Gör: Frilansfotograf
Ålder: 39 år
Civilstånd: Singel
Bor: Borstashusen, Landskrona
Hemsida: davidback.se
Gå till toppen