Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Unga ängelholmare med teaterlust

Efter succén i höstas ger Askungarna en sista föreställning av Peter Pan på Jarl Kulle scenen. Den här gången samarbetar gruppen med FN:s ungdomsförbund i Helsingborg, alla intäkter ska nämligen gå till välgörenhet.

När vi träffas är några av skådespelarna i färd med att repetera. Det ligger förväntan och en positiv energi i luften.
– Det ska verkligen bli jättekul att träffa publiken igen, säger Maria Hansen.
Hon och de andra i gänget började öva för ett år sedan efter ett manus som Hanna Angenius skrivit tillsammans med sin mamma Maria Angenius. Hanna står även på scenen.
– Jag tycker det är kul att det är en teaterföreställning där det inte bara är prat utan att det också finns inslag av dans, och sång. Många kommer att känna igen de flesta sånger, säger hon.
Deras två första föreställningar drog mycket publik och de fick väldigt bra respons av publiken.
– Det var till och med folk som gick på båda föreställningarna, säger Ann-Louice Nilsson.
– Många barn kom fram efter föreställningarna och ville krama piraterna, säger Hanna Angenius.
Den 9 mars är det alltså nypremiär av Peter Pan där publiken får chans att möta gänget på scenen igen i en sista föreställning. Den här gången har Askungarna ett samarbete med FN:s ungdomsförbund i Helsingborg där överskottet ska gå till välgörenhet.
– FN har ett projekt som de kallar "Flicka" där de skänker pengar till att göra livet bättre för unga flickor runt om i världen. Bland annat hjälper de till med skolor för tjejer och att bekämpa könsstympning. Men de försöker framför allt bekämpa barnäktenskap som är ett utbrett problem i vissa delar av världen men som ju även förekommer här i Sverige, säger Maria Angenius, engagerad förälder och manusförfattare.
– Det är kul att göra något som hjälper andra samtidigt som man har kul på vägen, säger Maria Hansen.
– FN:s ungdomsförbund i Helsingborg sköter pausfikat, det är roligt att vi har det här samarbetet med dem, säger Maria Angenius.
Lena Landgren är teaterledare och det är också hon som startat Askungarna.
– Vi hade aldrig fått till det här utan henne, det är hon som lett oss i det här, säger alla ungdomarna i munnen på varandra
Nu är repetitionerna i full gång och det är inte alltid lätt att få till det när de inblandade ska samlas.
– Alla har ju skola och vanliga jobb att sköta. Men det är också svårt att få till repetitioner med tanke på att replokalerna är dyra. Tack och lov är ungdomarna väldigt duktiga och har fått in det mesta trots att vi inte repat så mycket som vi hade önskat, säger Maria Angenius.
Skådespelarna är mellan 10 och 20 år och sammanlagt kommer det att stå 15 personer på scenen.
Askungarnas Peter Pan
Var: Jarl Kulle scenen
När: Lör 9 mars kl 14.00
Kostar: 40 kronor för vuxna och 20 för barn.
Blogg: www.peterpan.nu
(Barnteatergruppen Askungarna startade 1998)
Gå till toppen