Kultur

100 000 solidariska kronor

Lena Andersson är prisutdelare. Hon har precis haft ett mycket underhållande samtal med Stefan Eklund, Borås Tidnings så litterärt anfäktade chefredaktör.
Anna Fock.Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Om sin Augustbelönade kärleksroman, om skrivandet, om fortsättningen på den stackars poeten Ester Nilssons kärleksöden och kärleksäventyr som hon nu skriver på. Och om att debutera: ”Var snäll mot andra författare, det är viktigare än ni tror. Annars har jag inga råd att ge. Det är kanske är en ny Shakespeare eller Dostojevskij som är här ikväll”.
”Här” är Borås. Och fem litterära debutanter sitter på första rad och väntar på besked om vem av dem som har vunnit 100 000 kronor och Borås Tidnings debutantpris.
Nu är det dags. Lena Andersson sprättar kuvertet, läser motiveringen (”för en roman som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara”) och proklamerar att vinnare är Anna Fock för sin bok ”Absolut noll”. (Recenserad av Therese Eriksson i somras på hd.se/kultur)
Nu är det Anna Focks tur för obligatoriskt tacktal. Hon står där på scenen, glad, lycklig och 100 000 kronor rikare.
Det är då det sker. Hon säger: ”Jag har tänkt mycket på det där med litterära priser under de sista veckorna. Det är något konstigt med hela idén. Jag har därför bestämt att jag delar prispengarna lika med mina fyra kamrater.”
Det går ett sus genom oss i publiken innan vi ställer oss upp och applåderar inte bara Anna Focks genuina solidaritetshandling utan också de andra fyra som under kvällen läst ur sina böcker. Pål Börjesson med sin svärtade Göteborgsskildring ”Gallus”, Lina Hagelbäck med sina febriga och gränslösa rader om ”Violencia” med ”lava i blodet”, Pernilla Berglund som låter orden sjunka in långsamt medan deras verkan tilltar och så Athena Farrokhzad med sin vitglittrande familjära och konfrontativa samtalssvit.
Det är ett motståndets ögonblick. I den tid som dessa författare speglar har egoismen blivit upphöjd till statsreligion. Men så förvandlar denna uppfordrande gest delar av kvällens uppläsningar och samtal till eldskrift. Poeten Pernilla Berglunds eftertänksamma konstaterande: ”Poesi är motsatsen till tillväxt” eller Athena Farrokhzad som läser ur sin diktsamling där hennes mor och far och bror och mormor låter minnen och smärta brottas men där Athena själv slår igen sin bok och slår fast: ”Ett annat samhälle ÄR möjligt”.
Det kom ut över 100 svenska debutböcker ifjol. Här möter vi fem av de som av inre nödvändighet skrivit några av dem. Precis som i fjol är det fyra kvinnor och en man bland de nominerade. Ett annat samhälle är kanske redan på väg. Om solidariteten kan ta sig vidare ut från denna prisceremoni i Borås och inte bara växa mellan unga författare med litteraturens gränslösa möjligheter framför sig utan också mellan dig och mig.
Efterklangen av kvällen sitter så i medan jag kör till Göteborg genom natten.
En torsdagskväll i Borås gav en upplevelse som speglade sig i det vackra citat av Willy Kyrklund som Lena Andersson och Stefan Eklund i sitt samtal påminde varandra om:
”Jag söker frågan på vilken människan är ett svar”.
Gå till toppen