Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matnyttig odling uppåt väggarna

Det som odlas ska också gärna kunna ätas. Oavsett om vi odlar i villaträdgården, på balkongen eller hemma i köksfönstret. Malmömässan bjuder den här helgen på inspiration.

Trädgårdsmässan i Hyllie heter från i år Vår trädgård, och kombineras som vanligt med en villamässa. Här visas årets trender, och tre teman som ligger i tiden är enligt Svenska Moderådets vd Lotta Ahlvar den urbana odlingen, den romantiska trädgården och det ätbara.
Inte ens en balkong behövs för den som prompt vill dra fram sina egna grödor och veta vad man stoppar i sig. Då heter lösningen hydrokultur, som innebär växtodling utan jord, där näringsämnen tillförs i vatten.
Så många prov på detta ser vi inte på trädgårdsmässan. Däremot många lösningar för den odlare som inte har så mycket plats. Då är det uppåt väggarna, eller olika piedestallösningar, som gäller.
Här finns bland annat väggodlingen i olika storlekar och varianter från Åhusföretaget Annikas trädgård. Hängande påsar i brun filt med foder i svart plast, som man enkelt vänder ut och in på när det ska skördas. En annan nyhet är Venso Ecosolutions lösningar i vit plast, med bevattningssystem, för den som vill bygga sin egen vertikala trädgård inomhus eller på balkongen.
I trädgården behöver allt inte vara så perfekt. En täppa i harmoni med naturen är helt rätt. Där gränsen är otydlig och naturens eget skafferi kan bjuda på ramslök på våren och egen svampskörd på hösten.
Småländska biologerna Inger och Mats Runeson, med företaget Pretensis, vill att fler ska odla sin egen äng och har utökat sortimentet med ängsväxter att så eller sätta som plantor.
– Det här kommer mer och mer och är en riktig hype i England, berättar Mats Runeson.
Annika Sjölin Waerner från Flyinge plantskola tipsar om hur man kan göra det enklare för sig när man skapar sin "ätliga trädgård". Helt enkelt genom att sätta växter med likartade behov tillsammans.
– Tranbär, blåbär och allåkerbär till exempel trivs utmärkt tillsammans i surjordsbädden. Planterar man dem ihop sparar man mycket i skötsel.
Nu kan det vara svårt att plantera ätliga växter som trivs i Caroline Brahmes uppmärksammade betongplatta "Grey to green" med odlingshål i. Men den är i alla fall ett exempel på önskan att ta in det gröna i stadens asfalt- och betongmiljöer. Och en och annan lite blomma kan plattorna i alla fall bidra med där de placeras.
– De passar i storlek med en vanlig gatsten. Så man gräver helt enkelt ner den tillsammans med dem och börjar gerillaodla mitt i stan, säger Lotta Ahlvar.
Plattan, som visats av Ung svensk form och vid Stockholm furniture fair, finns i hennes inspirationsutställning, men är inte till försäljning ännu.
Mässan i Malmö pågår även i dag, söndag, klockan 10-17.
Gå till toppen