Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slipper Akutbo efter ett halvår

Efter sex månader på Akutbo – och nästan ett års tjat på socialförvaltningen – får Piroska till slut en egen lägenhet. Det som krävdes var ett samtal med stadsutvecklingsbolagets vd.

Piroska missade att betala en räkning förra våren. Det drog igång en karusell som slutade med att hon förlorade sin bostad. Trots att hon tog kontakt med socialtjänsten i god tid för att be om hjälp, har hon bott på Akutbo i sex månader.
Men efter många turer har hon nu fått löfte om en lägenhet, fast inte genom socialtjänsten. I stället är det vd:n för stadsutvecklingsbolaget, Christian Alexandersson, som har hjälpt till.
I tisdags hade hon nämligen fått till ett personligt möte med honom för att diskutera uthyrningspolicyn. Under mötet blev hon lovad att han skulle se vad han kunde göra och i början på nästa vecka är det tänkt att hon ska skriva på ett hyresavtal med en av de fastighetsägare som ingår i stadsutvecklingsbolagets ägarskara.
– Det är viktigt att hon får ett kontrakt. Jag hoppas att hon inte ställer till det för sig, säger Christan Alexandersson.
Han säger att han inte personligen har gått in för att påverka hyresvärden utan i stället har verkat för att få till en bra dialog mellan kommunen och fastighetsägare.
– Jag håller mig till övergripande frågor.
Christan Alexandersson säger att han har förstått att Piroska är en person som har en stark relation till sin stad och att det därför kändes angeläget att lyssna på henne.
– Det är viktigt att hålla på principen att vi tar hand om våra Landskronabor.
Christian Alexandersson konstaterar att Piroska inte faller inom ramen för de som har rätt till bostadssocialt hyreskontrakt, men att hon samtidigt har svårt att få lägenhet på grund av den nya uthyrningspolicy som stadsutvecklingsbolaget är på god väg att få stadens hyresvärdar att underteckna.
– Det jag kan säga, det är att jag märker att det blir en gråzon.
Landskrona Posten skrev i november förra året om hur Piroska blev av med sin bostad. Genom egna eftersökningar hittade hon en ny där fastighetsägaren ville att kommunen skulle stå för förstahandskontraktet. För att kommunen skulle göra så krävdes att hon uppfyllde vissa kriterier. För att klargöra om Piroska gjorde det påbörjades en utredning, men först ett halvår efter att hon sökt hjälp första gången.
– De gjorde en utredning. Den tog exakt tre månader, säger Piroska.
Den två och en halv sidor långa utredningen slog fast att hon inte uppfyllde kriteriet om att hon skulle ha svårigheter att på egen hand skaffa bostad. I stället skulle hon fortsätta söka lägenheter på egen hand och bo kvar på Akutbo under tiden.
– Jag fick ingen lägenhet, även när min dotter kunde gå in som borgenär fick jag nej från hyresvärdarna.
Akutbo är ett tillfälligt boende för personer som av någon anledning blir utan bostad. Annette Lindberg Mohlin, förvaltningschef på individ- och familjeförvaltningen, säger att det inte finns någon tidsgräns för hur lång tid man kan vara på Akutbo.
– Men det ska ju inte vara flera år. Det heter ju Akutbo.
Hon betonar att det ligger ett stort ansvar på individen när det gäller att hitta bostad.
– Men vi ger stöd och stimulerar för att man ska söka så mycket som möjligt.
Piroska är glad över att hon äntligen fått en lägenhet, men kritisk till socialtjänstens agerande.
– Jag är mycket lycklig, men jag säger till dig som jag sa till Christian Alexandersson: socialtjänsten gör för många fel. Jag kommer inte att sluta kämpa bara för att jag själv nu har en lägenhet.

Fakta/Detta har hänt

Landskrona Posten har granskat effekterna av kommunens nya uthyrningspolicy där hyresvärdar uppmanas att inte hyra ut till människor med försörjningsstöd. Tanken var att det skulle stoppa inflyttningen av försörjningsstödstagare till Landskrona, men inte skapa problem för de som redan bodde i kommunen.
Piroska blev av med sin lägenhet efter att ha missat en månadshyra. Hon fick till en förlikning med fastighetsvärden och fick bo kvar i lägenheten i fem månader. Under tiden försökte hon få kommunen att ta över kontraktet för lägenheten så att hon skulle få bo kvar. I september förra året var hon tvungen att flytta ut och hamnade då på Akutbo.
Gå till toppen