Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mänskligt gödsel bäst för naturen

Mänskligt urin som gödselmedel ger minst miljöpåverkan. Det visar en doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men att byta ut dagens mineralgödsel mot andra alternativ är en omfattande process.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT SCANPIX
Urin, fekalier och slaktavfall kan vara framtiden för ett miljövänligare jordbruk. Avfallsprodukterna visar sig nämligen ge minskad klimatpåverkan i jämförelse med konventionella mineralgödsel.
— De har absolut potential, säger Johanna Spångberg, doktorand vid SLU som skrivit avhandlingen.
Bäst i test blev källsorterad urin. Något som det ännu inte finns så stor tillgång till då omställningen inledningsvis är kostsam. Det krävs specialanpassad infrastruktur med särskilda klosetter.
— Det gäller ju att våga satsa på ett sånt system i ett nybyggt område, säger Spångberg.
Dessutom har jordbrukare inte riktigt vågat använda urin på grund av låg social acceptans samt bristfälliga kunskaper om påverkan från läkemedelsrester. Och där hoppas Spångberg att hennes avhandling ska ge en liten skjuts åt fortsatt forskning på området.
Men det finns också baksidor med avfallsprodukterna.
— De bidrar ganska mycket till övergödning och försurning. Men det är saker som forskning och utveckling av bättre lagrings- och spridningsmetoder skulle motverka.
Gå till toppen