Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Varje minut man kan korta insatstiden kan vara livsavgörande"

Riksförbundet HjärtLung vill ha nationella riktlinjer för att sätta press på ambulansorganisationerna.

Riksförbundet HjärtLung har i tre år granskat ambulanssjukvården i landet. Ett stort antal stationschefer har intervjuats och i de allra flesta fall fungerar verksamheten väl. Något som glädjer dem eftersom snabb hjälp kan vara skillnaden mellan liv och död vid exempelvis ett hjärtstopp.
Men det finns också brister.
– Fyra av tio stationschefer vi har intervjuat säger att de inte når upp till sina egna mål när det gäller insatstider, säger förbundsordföranden Inger Ros.
Att det som i Båstad och Örkelljunga kan ta 20 minuter innan en ambulans anländer är på tok för lång tid enligt henne. Den nationella mediantiden ligger på knappt 15 minuter.
– Varje minut man kan korta insatstiden kan vara livsavgörande, säger hon.
Riksförbundet HjärtLung driver frågan om att införa nationella riktlinjer för insatstider. Det för att göra vården mer jämlik över landet och dessutom sätta press på verksamheterna att skapa sina egna mål utifrån medicinska behov och inte utifrån de resurser som finns.
Gå till toppen