Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborg får ny musikfestival

Under tre dagar i slutet av mars kommer A World of Music Festival att pågå på The Tivoli. Dragplåster är The Night Flight Orchestra och danska Supercharger.

Totalt spelar 20 band under de här dagarna. Merparten är från nordvästra Skåne och företrädesvis Helsingborg. Och det är också en av grundtankarna med festivalen. Att lokala rockband ska få en chans att spela på en större scen.
– Musikklimatet är kärvt i dag. Det är svårt att komma ut och spela live och många band saknar kontakter, säger Goran Rabar på ABF i Helsingborg.
Han har i många år jobbat för bättre villkor för lokala rockband. Festivalen gör han i samarbete med Ted Eggers bokningsbolag Amnezia. De samarbetade redan under Helsingborgsfestivalen förra året för att få igång ett utbyte mellan rockband i Holland och Sverige.
– Det är extra roligt att vi kan ha festivalen på The Tivoli. Det är ett ställe som är känt i hela Sverige och det är bra för ett ungt och okänt band att kunna visa att man har spelat där, säger Goran Raber.
Förutom de lokala akterna lockar festivalen med några större dragplåster. Som danska Supercharger som nyligen släppte sitt tredje album "Broken hearts and fallaparts". Superchargers ena gitarrist, Dennis Samaras, lämnade för en tid sedan bandet. Men de har skaffat en tillfällig vikare till giget i Helsingborg. Ingen mindre än Victor Ray Salomonsen Ronander. Son till Sanne Salomonsen och Mats Ronander.
Det andra stora namnet är The Night Flight Orchestra. Supergruppen som består av folk från Soilwork (Björn Strid och David Andersson), Arch Enemy (Sharlee D´Angelo), Von Benzo (Richard Larsson) och Mean Streak (Jonas Källsbäck).
– Soilwork turnerar för fullt just nu. Men de ställer ändå upp för den här spelningen, säger Goran Raber.
Alla är inte på den nivån ännu. Yngsta bandet på festivalen är The Mad Gardners från Helsingborg. Gruppen består av de två 13-åringarna Malcolm Jeppsson och Noah Fager Burman samt 14-årige Martin Jernstedt.
– Det blir fett. The Tivoli är den största scenen vi har spelat på, säger Martin Jernstedt.
Noah och Malcolm började prata om att bilda ett rockband redan när de var sex. De fick det vänta tills de fyllt tolv. Bandet lirar punk med samhällskritiska texter.
– Vi är lite influerade av Pennywise och Ebba Grön, säger Malcolm Jeppsson.
Goran Raber hoppas att festivalen också ska bli en publikframgång.
– Men om vi går lite back gör det inte så mycket. Det viktiga är att skapa möjligheter för de lokala banden. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Goran Raber.

Hela programmet

TORSDAG 27 MARS
Stora scenen:
18.45 Thunder and Lightning (Helsingborg)
19.30 Dog Day Afternoon (Hbg)
20.15 Avart (Hbg)
21.00 Failure to Communicate (Hbg)
21.45 The Mary Cox (Klippan)
22.30 Los Diables (Åstorp)
23.15 Suomen Pojat (Hbg)
FREDAG 28 MARS
Cirkusscenen:
18.00 Soviet Toilet (Kristianstad)
18.45 The Mad Gardners (Hbg)
19.30 Inget Guld men Gröna skogar (Hbg)
20.15 Antilop (Hbg)
21.00 The Guilt (Hbg)
21.45 Supercharger (DK)
22.30 Black Temple (Hbg)
LÖRDAG 29 MARS
Stora scenen:
18.00 Kometen Kommer (Hbg)
18.45 Moment 22 (Hbg)
19.30 Riot Horse (Hbg)
20.15 Royal Acid Orchestra (Hbg)
21.00 The Night Flight Orchestra
Vinylbaren:
21.45 Scandal Circus (Hbg)
Gå till toppen